Religiovakt


Kommentar: Humanisternas kampanj

Den religiösa författarinnan Inga-Lina Lindqvist kommenterade Humanisternas kampanj ”Gud finns nog inte”, med en debattartikel på Aftonbladet kultursida.
Och så många gånger förut när judeo-kristna medlöpare ska försvara vidskepelsen, så missar hon poängen totalt. Med sedvanligt resonemang upplyser hon läsaren om att frikyrkor hjälpte svenska arbetare mot alkoholism och ovärdiga liv. Med samma sedvanliga resonemang påminns samma läsare om att det är fanatikerna som ska bekämpas och att det är de framstegsvänliga som behöver hjälp – inte Humanisterna.

Faktum är att det är den de moderata och liberala religiösa krafterna som ger näring åt fundamentalisterna och ger dem trovärdighet i deras sak. Utan en stor del av liberalt organiserade religiösa, hade mord-, suicid- och bigottreligionerna aldrig kunnat existera.
Den liberala religionen är en potemkinkuliss åt de hardcore-troende och därför blir den också farlig.

Vad gäller moralfrågor som alkohol och misär är det knappast religionen förbehållen eller exklusiv att mildra symptomen. Detta kan ateister och icke-troende också göra – och gör. Bolsjevikerna, menar Inga-Lina Lindqvist, misslyckades med en ”liknande” kampanj 1917. Det är häpnadsväckande arrogant av Lindqvist att jämföra Humanisterna med det som blev det kommunistiska partiet. Kommunisterna ville bara byta en dogm mot en annan.

Expressens Sakine Madon har däremot en annan hållning och skrev en välargumenterad krönika på ledarsidan. Madon har alltid tyckt om skriva för yttrandefrihet, jämställdhet och eget ansvar – precis som Humanisterna.

http://www.expressen.se/ledare/sakinemadon/1.1612871/sakine-madon-det-daltas-med-troende-i-onodan

http://www.aftonbladet.se/kultur/article5408794.ab

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: