Religiovakt


Kommentar: Moder Teresa som god förebild

År 1969 åkte den religiösa producenten Malcolm Muggeridge till Calcutta för att göra BBC-dokumentären Something beautiful for god. Där skulle de besöka nunnan Agnesë Gonxhe Bojaxhius hem för döende människor. När filmteamet skulle filma inomhus sade fotografen Ken McMillan att det var för mörkt för att filma inomhus. På den tiden var film inte lika ljuskänslig som idag.
När filmteamet åter äntrade engelsk mark och redigeringsarbetet började, så visade det sig att bilderna blev mycket bra. Den religiösa producenten utbrast, uppenbarligen subjektivt, att det var ett gudomligt ljus och att det var ett mirakel som fastnat på film. Fotografen påpekade, uppenbarligen objektivt, att det berodde på en helt ny typ av film från Kodak. Ryktet spred sig dock och nunnan blev en världsstjärna över en natt. Så skapas ikoner i en religiös, naiv, okritisk och ignorant värld.

 Agnesë Gonxhe Bojaxhiu föddes som albansk medborgare i Makedonien 1910. Efter många års arbete som missionär och ivrig spridare av bigotteri blev hon, via dokumentärens ofrivilliga hjälp, mer känd under artistnamnet Moder Teresa (Konstigt namn på en oskuld). Naturligtvis är det bortom alla tvivel att Moder Teresa gjorde humana insatser, men det kan aldrig överväga hennes bigotta och stundtals förljugna katolska världsuppfattning. Hon var ingen vän av fattiga, hon var en vän av fattigdomen. Moder Teresa trodde orubbligt att fattigdomen var av gud given och aldrig sade hon att fattigdomen kunde bekämpas med kvinnlig frigörelse eller utbildning.

Hennes hospice hette Home for dying, vilket är på gränsen till perverst, och inne i hospicet hängde en skylt som deklarerade I am on my way to heaven, ett lagom arrogant meddelande till alla dödssjuka hinduer och sikher. Några av Moder Teresas frivilligarbetare – samt många medicinska tidskrifter – har påpekat att hospicet i det närmaste var en slutförvaring av döende, där de fick ingen eller ytterst lite hjälp. Bland annat delades nålar av många patienter och cancersjuka fick smärtstillande av medel i alvedonklass. Ingen palliativ vård här inte!
I hennes förbluffande fredspristal, hon fick av någon märklig anledning Nobels fredspris 1979, sade hon med fundamentalistisk retorik att aborter var det största hotet mot världsfred. Samma argument som delas av religiösa radikaler över hela jorden och baseras på att embryon och foster har en sakral själ. Lika starkt hon kände mot abort, kände hon även över preventivmedel. En retarderad idé som papister än idag förespråkar på grund av kristendomens sjuka och rabiata avog mot sexualitet (Oskuldsfixeringen i bibeln är ytterst obehaglig. Upptäcker du – som man – att din nästa inte är oskuld, så ska du slå ihjäl henne i dörrposten).

Undrar hur många aidsfall i Afrika som är direkt kopplade till kristna hjälporganisationers ovilja att dela ut kondomer?
Hon har hyllat diktaturer som Haiti och då direkt till mördaren och förbrytaren Baby Doc.

Kristet upprop i DN-debatt:
http://www.dn.se/opinion/debatt/skulle-moder-teresa-vara-en-bakatstravare-1.899807

Annonser

7 kommentarer so far
Lämna en kommentar

[…] kommentar angående Moder Teresa: https://religiovakt.wordpress.com/2009/06/30/kommentar-moder-teresa-som-god-forebild/ Kommentera No Comments Yet än så länge Kommentera RSS för kommentarer till det här […]

Pingback av Trons försvarare i DN-opinion « Religiovakt

Undrar hur många AIDS-fall som är kopplade till att DU eller ”Humanisterna” inte delar ut kondomer i Afrika?

Har du ens tänkt tanken på att utvärdera dig själv med samma måttstock som du använder för dem? Fast ateistiskt bigotteri kanske är mycket bättre på något sätt än religiöst…

Kommentar av Lennart W

Återigen visar du total ignorans och bigotteri. Sekula organisationer delar ut mängder av preventivmedel i de AIDS-drabbade delarna av Afrika. Flera av dessa organisationer har klagat på kristna organisationers ovilja att göra detsamma.Lägg därtill Guds företrädare – detta sjuka epitet – Påven, som slänger ut sig vansinniga uttal efter andra.
Allt för kristendomens förvridna och skuldbelagda syn på det sexuella.
Kan du din etymologi så kan inte en ateist vara bigott.

Kommentar av religiovakt

En liten senkommen kommentar/rättelse (upptäckte din blogg alldeles nyss):

”Den religiöse producenten” som bör nämnas i sammanhanget heter väl snarare Malcolm Muggeridge (Peter Chater var ”regissör”), eftersom det var han som fällde det berömda ”mirakel”-uttalandet och i stora stycken är den person som inledde uppbyggandet av den idiotiska kulten av Teresa. (enligt Christopher Hitchens bok The Missionary Position).

Den nördiga anledningen till att hans namn fastnat i mitt minne är att Muggeridge också spelade en inte oansenlig roll i kritikstormen mot Monty Python-gängets Life of Brian, vilket för alla Python-kännare gör hans ”It’s a Miracle”-uttalande till en sådan störtskön ironi !!!

(Håller förstås med dig i detroniseringen av Teresa)

Kommentar av Janne Andersson

Janne!
Tack för upplysningen – ska genast kontrollera detta. Själv har bara sett dokumentärfilmen Hell´s Angel som Hitchens medverkade i och skrev manus till.
Angående Life of Brian så ska jag notera Muggeridges agerande när jag ser om filmen, vilket man aldrig kan göra för ofta.

Kommentar av religiovakt

Kan starkt rekommendera nyutgåvan (på DVD/Blu-ray) som inkluderar en lysande dokumentär om Life Of Brian och Yttrandefrihets-& hädelse-diskussionen som uppstod i samband med filmens release (den dumdryge Muggeridge medverkar i en numera smått klassisk brittisk TV-debatt)

(Hell’s Angel är mycket bra, baseras i huvudsak på Hitchens bok jag nämnde)

Kommentar av Janne Andersson

Tackar för tipset och kommer att inhandla filmen snarast möjligt. Såg en – högst inofficiell – lista på de mest blasfemiska filmerna genom tiderna och Life of Brian kunde stoltsera med en fin andraplats, endast slagen av The Golden Compass.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: