Religiovakt


Kommentar: Ärkebiskopens uttalanden om humanism och ateism
juli 1, 2009, 21:14
Filed under: Ateism, Debatt, Humanisterna, Kristendom, Nyheter, Religion, Sekularism

Religiösa storheter, prominenta debattör och teologer, numera biskopen, har medvetet – kan inte vara på något annat sätt – försökta att ge sken att ateismen är en trosuppfattning. Detta är ett falskt påstående. Ateismen utgår endast från uppfattningen – byggd på frånvaron av alla sorters bevis, byggd på alla de monoteistiska religionernas kontradiktoriska, våldsförhärligande och trångbröstade heliga skrifter, byggd på De Enda Böckernas religioner att ändra budskapet efter vetenskapens oåterkalleliga landvinningar, byggd på rationalitet och härledning, byggd på det uppenbara devota – att det högst sannolikt inte existerar något intelligent skapande väsen som är aktiv, död eller passiv.
Två ateister kan vara varandras motpoler i alla frågor utom i det skapelseberättande.

Några av statskyrkorna, exempelvis den svenska och anglikanska, har blivit så liberala i sitt beskydd av Den Ende att kyrkorna försvarar all tro baserad på någon gudom(er). Ingen har fel tro, ingen är längre otrogen den rätta läran.
Jehovas Vittnen har modet och att säga att deras tro är sanningen. Jesu Kristus Kyrka av Sista Dagars Heliga försvarar fortfarande charlatanen och bedragaren Joseph Smith.
Möjligtvis har de liberala kyrkorna – som skyddar den allmängiltiga tron – insett att det är omöjligt att säga att kristendomen är sann, efterson större delen av jordens befolkning skulle vara bedragna, vilseledda blasfemiker. Faktum är att kristendomen är splittrad inifrån av så olika inriktningar att det känns motbjudande att kalla det en religion. Den pseudopolyteistiska katolicismen tillber reliker, har över 5 000 helgon och många troende är övertygade om att protestanter inte kommer till himlen.
Kan Anders Wejryd försvara detta på ett trovärdigt sett?
Bryt ner protestantismen på samma sätt och allting slutar i olika skolor, sekter, riktningar, tolkningar, vridningar och ideologier.
Alla dessa tolkningar  kan inte har rätt (och då finns det tusentals religioner till).
Bara en kan ha rätt.
Ateisten tror inte att någon har det.

Ärkebiskopen pratar om självmål, när han inte ens är nära spelplanen. Vidare pratar han om ”goda religioner”, vilket är ett omöjligt babbel att dechiffrera.
I samma goda självbelåtna ton, lanseras religioner som ett hopp för de fattiga, som en kärlekens bastion, som trygghetens borg. Alltid med samma medvetet dåliga minne från dåtid, nutid, samtid, som knuffar undan religionernas hycklande, mördande, brännande, erövrande, krigande, plundrande och förtryckande under historikens matta.
Humanisterna har tydligen inte förstått vad religion är, säger han plumpt.
– Kom till spelplanen och visa.

Ärkebiskopens intervju med Dagen:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173240

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Bra och stringent analys! Tomtarna skall motsägas så fort de börjar svamla.

Kommentar av Christer E

Själv verkar du iaf inte ha en susning om hur vetenskap fumgerar, trots din fil kand. Har du varit på någon vetenskaplig konferens?

”Två ateister kan vara varandras motpoler i alla frågor utom i det skapelseberättande.”

Läs t.ex. på om Fred Hoyles arga kritik mot Big Bang och hans alternativa steady state-modell. På närmare håll har vi Hannes Alfvéns alternativa plasma-modell. OK, är rätt stor konsensus om Big Bang idag, men historiskt har iaf inte varit så. Och om framtiden kan ju ingen veta säkert.

Kommentar av Lennart W

Naturligtvis refererade jag till en skapelse av en gudom. Trodde du förstod det – men jag lovar att skriva mer explicit nästa gång (kanske med bilder till). Ateister tror inte att något övernaturligt väsen skapat universum.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: