Religiovakt


Kommentar: Olof Djurfeldts tröttsamma upprepningar

Efter ett par veckors debatt om Humanisternas kampanj är det lätt att fastslå att kristenheten inte har några intellektuella, hållbara eller trovärdiga argument. Det är samma upprepningar, samma inskolade beskydd för det immaterialistiska, det vaga metafysiska. Ältandet av gudstrons överdrivna betydelse och mening, medvetna misstolkningar och omtolkningar av ateism.
Den förre Dagen-chefredaktören Olof Djurfeldt är den senaste i raden av besvikelser i den kristna retorikens pinsamheter. Nu är godheten, enligt Djurfeldts krönika, ett gudomligt bevis. Detta betyder väl att det onda är av det ogudomliga, det profana, det ateistiska, det naturliga?
Återigen glöms grymheterna, ondskan och övergreppen i kristendomens namn.
Alltid samma förakt mot historien, alltid samma blindhet inför nutiden.

 Vittnesbörd, denna naiva, självbedragande, hallucinogena och illusoriska fabel, som ses som ett bevis, läggs snabbt in i lådan för giltigheten av Fadern och hans tillhörande tvåenighet.
”Nu är det ju så att också de troende har tänkt. Teologer har formulerat sina gudsbevis”, skriver Djurfeldt. Vilket skandalöst påstående, vilket förakt mot vetenskapens krav på bevisföring, på deduktion, induktion och epistemologi. Skulle bevis ligga i skrifter från järn- och bronsåldern, skrivna av okända, omtolkade av andra, skrifter utan koherens, skrifter där amsagor kan härledas till tidigare civilisationer? Kallar teologer detta för bevis vill inte jag stå åtalad inför de heligas domstol.

 Etik och moral är av gud given hävdas det. Vilkas eller vems etik förresten? De vita rasisterna i USA eller Sydafrika, som svingar bibelcitat, beväpnade till tänderna? De ökända autodaféer vars stinkande rök förföljt kristendomen? De rwandiska mördarna som i guds namn slaktade människor som offerlamm? Vatikanens etik gällande sex, hiv och preventivmedel? Svenska präster som än idag vägrar att viga människor som sökt sig till kyrkan? Katolska prästers askes som lett till övergrepp på barn?
Religion har ingenting med etik att göra, ingenting med altruism att göra.
Talade inte Nasarén om helvetet – den sjukaste idé någonsin?

Minnet är kort över den fascistiska och sakrala censur som rådde under sekler – med kyrkans goda minne.
Varför börjar ateister och humanister att ifrågasätta övernaturliga och diktatoriska himmelsväsen?
Det var inte många årtionden sedan blasfemi var ett brott i västvärlden och än idag är det utanför Occidenten. Det är inte länge sedan människor mördades, slaktades, brändes och förvisades för att de var otrogna gudsförnekare. Glöm aldrig detta!

”Ingen kan bevisa Gud. Men ingen kan heller motbevisa Gud”, fortsätter den gamla Dagenredaktören sitt uttjatade resonemang. Precis som det vore 50 procent chans att någon gud inte existerade. Precis som om det vore 50 procent risk att gud fanns. Detta statistiska bedrägeri genomsyrar dödskulten kristendom.

Djurfeldts krönika:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173140

Annonser

8 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Så rätt, så rätt. Men vad gör man inte för att upprätthålla sina illusioner?

Kommentar av Camilla Grepe

Det finns massor av skäl till krig och grymheter idag och historiskt, t.ex. om naturresurser eller bara rena maktskäl. Du gör ett rent löjligt fel om du skyller allt på religion, även i de fall de skyldiga har varit religiösa. Frågan är snare om religion i sig har dämpat eller ökat våldet. Klart är iaf att det inte var en ateist som blev känd för orden ”älska din fiende” och ”vända andra sidan till”.

Kommentar av Lennart W

De flesta krig har en religiös underton – det är bara att läsa på om krigens historia. Det råder inga tvivel om att det finns undantag, något annat har jag inte heller påstått.
Nasaréns ”vända andra kinden till” är naturligvis en befängd, korkad och sadomasochistisk idé. Vad ska en kvinna göra om hon blir utsatt för ett våldtäktsförsök?
”Älska din fiende” kan du ju lansera som begrepp till norska och danska motståndsmän som bekämpade diktaturen under andra världskriget. Eller kan du åka till Belfast, till en abortklinik i den amerikanska södern eller en annan valfri plats där kristna inte har lyssnat till Jesu ord.
Jesus förresten. Det var väl han som lanserade helvetet som en reell plats? Det var väl han som sändes till jorden av sin fader för att offras på ett tortyrredskap som bärs runt halsen av miljoner människor? Nej, sannerligen skulle inte en ateist komma på något sådant.

Kommentar av religiovakt

Så du tror inte det bara var rena maktskäl som gjorde Gustav Wasa till protestant? Läs på lite själv.

Hur gammal är du förresten? Gissar på 17 år ungefär. Känner igen dina argument från när jag var i den åldern själv. Innan jag t.ex. började resa och känna folk från andra kulturer.

Men det bli nog folk av dig med, så småningom. Ha det bra!

Kommentar av Lennart W

Lennart!

Oj, vad personlig du blev! Jag är 36 år och har varit i 12-13 länder, med ett stort intresse för kultur. Har en filosofie kandidat-examen och runt 160, 170 akademiska högskolepoäng (alltså, innan hp-systemet).

Mvh

Kommentar av religiovakt

OK. Inte så illa ändå. Är själv fil dr i ett naturvetenskapligt ämne och har rest runt en del, som turist, som lägerledare med barn och ungdom, som student, och genom jobbet. Fast man behöver egentligen inte resa heller, för att lyfta blicken lite.
Umgicks flitigt med post docs och andra gäststudenter, från länder i hela världen, med eller utan religiös tro. En av dem blev min fru, och vi har nu två permanent gyllenbruna barn. Döpta…

Kommentar av Lennart W

En ateist har det bra förspänt eftersom den inte har några religiösa motståndare. (Visst kan det finnas meningsmotsättningar på marginalen mellan ateister och agnostiker men det råder ju en närmast idylliskt samsyn i den avgörande frågan) Att ateisten däremot är illa tåld av religiösa är en annan femma – ateisten är ju en ”vapenvägrare” i det religiösa kriget.

Kommentar av Camilla Grepe

Hej Camilla.

Bra sammanfattat och tack för en bra och läsvärd blogg!

Niklas

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: