Religiovakt


Kommentar: Pastor vill ha mer bibelstudier
juli 7, 2009, 10:41
Filed under: Debatt, Evangelikalism, Kristendom, Nyheter, Religion, Utbildning, Vetenskap

Pastorn Roland Hellsten menar att bibelkunskapen har blivit sämre och att det påverkar utvecklingen av församlingarna, detta rapporterar Dagen.
Hellsten har studerat teologi på Dallas teologiska seminarium i det gudfruktiga bibelbältet och var tidigare föreståndare på det baptistiska Tabernaklet i Göteborg.
Han tycker kunskaperna idag är för fokuserade på evangelierna och att kännedomen om Gamla testamentet och Bokens resterande innehåll är för låg.
– Det är oerhört viktiga texter, men det blir ändå en begränsad bibelyta som man blir förtrogen med. Man går miste om helhetssynen på frälsningsplanen. Det finns en sammanhållande röd tråd som går genom hela Bibeln, samma tema återkommer i alla 66 böckerna, menar baptistpastorn.
Det röda tråden är tunn och skör.

Pastorn säger att han är övertygad om att den som läser Bibeln varje dag till slut blir en troende kristen.
Detta var säkert en korrekt analys så sent som på 1800-talet. Det kan fortfarande gälla de som har en kristen grundtro. Fler borde läsa bibeln, så att våldets och Moseböckernas psykopatiska gud avslöjas, så att koherensens uppdagas, så att det kontradiktoriska upptäcks och så att de få vetenskapliga antaganden falsifieras.

Läser en modern människa, som inte redan har en kristen tro, bibeln idag – med dagens kunskaper, etik och förhållningsätt – så skulle ingen eller väldigt få låtas sig övertygas om det nonsens som de 66 böckerna innehåller. Det makabra sadomasochism som finns i bakgrunden och dödsdriften som genomsyrar kristendomen med dess avog mot njutningar attraherar inte den upplysta eller fördomsfria.
Debatten om vad som är bokstavligt sant eller vad som är allegorier och metaforer är betydligt intressantare. För hur bestäms vad som är vad? Och vem bestämmer det? Varför bestäms det?
Svaren på de frågorna är väldigt avslöjande.

Intervjun med Hellsten:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173444

Annonser

14 kommentarer so far
Lämna en kommentar

All skönlitteratur är ”nonsens” på samma sätt som Bibeln. Men du kanske är lika ettrig om Harry Potter?

Tips: Lyssna till Cohens ”Halleluja”, helst av Jeff Buckley, och läs gärna avsnittet i Bibeln om det också. Vad handlar det om egentligen? Inte iaf som du verkar tro, om hur vi borde leva. Man behöver INTE var religiös för att få ut något av det där, lika lite som när man läser annan skönlitteratur. Vet inte om Cohen och Beuckley är religiösa, men de har definitivt fattat vad den där delen av Bibeln handlar om.

Kommentar av Lennart W

Hej Lennart.

Altid kul att få analyser av dig. Nu håller jag med dig helt och hållet. Bibeln har inte större trovärdighet än Harry Potter. Däremot så har inte Rowling någonsin påstått att hennes böcker är sanna. Mig veterligen finns det nog ingen som tror att böckerna är sanna. Angående Cohen och Buckley har du rätt.

Kommentar av religiovakt

”All skönlitteratur är nonsens på samma sätt som Bibeln”, det där var riktigt bra! Hoppas ingen får för sig att knåpa ihop en religion av Harry Potter, erfarenheterna hittills förskräcker.

Kommentar av Camilla Grepe

Hmm… Så all skönlitteratur ÄR verkligen nonsens för er?? Blir faktiskt helt mållös. Men egentligen är det ju inte så förvånande.

Kommentar av Lennart W

Lennart!

Med all respekt – det är uppfriskande att du parafraserar dina egna texter.
Visst är det en smula roande att en troende – eller en anti-ateist – skriver att bibeln är nonsens och skönlitterär.
Det känns nog som att Camilla gav dig en gliring.

Mvh

Kommentar av religiovakt

Kollade Camillas blogg. Har ju en helt sund inställning till ”Den blomstertid nu kommer”. Dock tydligen helt medveten om den helt rabiata beröringsskräcken med allt religiöst från andra i ert läger, eftersom hon måste ursäkta sig med att Gud ju inte nämns i första versen. Vad jobbigt det måste vara för er. :-)

Kommentar av Lennart W

Jo, Lennart, jag har några frågor till dig i egenskap av naturvetare.
Hur gammal tror du jorden är?
Hur länge har människan, homo sapiens, funnits på jorden?
Existerar evolutionen baserat på det naturliga urvalet?

Mvh

Kommentar av religiovakt

Enl. mätningarna från WMAP, tolkat med bästa möjliga teoretiska verktyg f.n., är åldern 13.73 +/- 0.12 miljarder år.

Den moderna människan är ca 200 000 år, enl. fossila fynd. Låt inte Dawkins alla andra dumheter avskräcka dig från att läsa mer om sånt i t.ex. hans ”The Ancestor’s Tale” (som mest utgår från DNA).

Det naturliga urvalet är bara ena halvan av teorin om evolutionen. Själv källan till variationerna är slumpartad, mest från mutationer, men även sånt som att en individ med nya superba anlag ju helt enkelt kan ha otur i livet, och dö barnlös i alla fall.

Ungefär så här tror jag också att det är, men eftersom det ju handlar om vetenskap, är det mycket som kan ändras. Vore inte första gången om någon ny modell tog över.

En nyhet för dig kanske är att detta inte heller är något problem för Vatikanen numera. Läs senaste numret av Forskning & Framsteg om det.

Kommentar av Lennart W

Lennart!
Ett mycket gediget svar trots att det var universums ålder som du kommenterade i förstaläget.
Vatikanen har i över ett decennium, officiellt, accepterat evolutionsteorin baserat på det naturliga urvalet. Den förre forskningschefen på Vatikanens Observatorium, George Coyne, är en hängiven motståndare till kreationism.
Knappast en nyhet, alltså.
Anledningen till att jag frågade är att du kallade humanister och ateister för rabiata och ”att allt måste vara jobbigt för oss”. Problemet är att en hel del kristna (och många muslimer) – mindre i Sverige, mer i USA, Storbritannien, Tyskland och många katolska länder – tror helt felaktiga saker om livets utveckling och jordens samt universums ålder. Detta är ett stort problem, speciellt eftersom denna övertygelse är en växande del av kristendomen, även i Sverige. Det handlar om intellektuell hederlighet. Dessa frågor är ingen trossak. Sen finns det naturligtvis en mängd vetenskapligt inkompatibla påståenden i de religiösa skrifterna. Religionens påverkan på kultur, politik – och i många länder – även vetenskapen är allt för stor för att negligeras. Liberala kristna i Sverige tycks tro att vårt land är en isolerad ö.

Niklas

Angående Dawkins så har jag läst samtliga hans böcker, sett alla hans dokumentärer förutom ”Nice guys finish first” och har även ett 80-tal av hans vetenskapliga artiklar.

Kommentar av religiovakt

OK, läste lite slarvigt. Brukar vara evolutionen + just Big Bang som förekommer i de här sammanhangen. Betr. jordens ålder är kunskapsläget mycket säkrare, som jag ser det. WMAP-uppskattningarna ÄR lite konstiga, t.ex. med förutsägelsen att hela 96 % av universums materia skulle vara av ett slag som aldrig påträffats förr i något laboratorium (dvs ”mörk materia” och ”mörk energi”). 96 %! Men jättespännande om denna förutsägelse sedan kan verifieras på något annat sätt.

Då kanske du också känner till att en av Big Bang-teorins upptäckare var katolsk präst? Lemaitre. Glöm inte att detta var första gången som *vetenskapen* talade om en skapelse ö.h.t. Idén om universums oändliga ålder fick ju själva Einstein att ändra på sin teori.

På den tiden hade alltså Einstein och de andra forskarna FEL, och nästan all religion rätt, i att Universum skapades på något sätt för en ändlig tid sedan. Enl. den nuvarande vetenskapliga förståelsen alltså. Som givetvis avviker i en massa väsentliga avseenden från t.ex. Genesis. Dock är faktiskt oändligt ålder oändligt mycket mer fel än ca 6000 år (jmf m ca 14 miljarder år).

Som du själv påpekar har alltså Vatikanen ändå en rätt så vettig inställning till vetenskap idag, även om en del av medlemmarna inte har det. En rimlig slutsats av det är dock knappast att detta är Påvens fel, utan snarare att katolikerna lyssnar för lite på honom. Om målet är större tilltro till vetenskap, är det kanske inte alls Vatikanen man ska slå mot, utan snarare kanske liera sig med.

En annan fråga, kanske vetenskapligt åtkomlig för antropologer, är vad som händer med människor som på något sätt berövas sin tro på t.ex. kristendom. Vart tar de vägen sen i sitt sökande? Du verkar ta för givet att de blir rationella vetenskapsmän allihop. Men det är ju knappast det enda alternativet. De flesta svenskar är ju t.ex. inte särskilt religiösa, iaf inte så att de t.ex. skulle kunna läsa upp den niceanska trosbekännelsen och mena varje ord. Men kunskapen och tilltron till vetenskapliga metoder är nog inte alls på mycket högre nivå, är jag rädd.

Det rabiata, slutligen, handlar om den synbart totala oförmågan att bemöta företeelser och medmänniskor på ett mer, ska vi säga, poetiskt plan. Som jag ser det borde en ateist, som verkligen är trygg i sin världsbild, inte ha några problem alls med att t.o.m. be tillsammans med andra, bara som en social grej. Hur kan det skada att be till något som inte finns? Jo, jag kanske är lite mer positiv än så till vad de håller på med, men frågan är seriös. På något sätt verkar alla aktiva ateister så ängliga och rädda för att deras egen världsbild ska skakas om. Ungefär som homofobi: de kan göra vad de vill, bara jag slipper ha något med dem att göra (för tänk om jag skulle upptäcka att jag är bög?).

Kommentar av Lennart W

“poetiskt plan” och “social grej”…!? Nämen Lennart, nu börjar du ju bli riktigt underhållande! Ska vi inte plocka fram tarotkorten och horoskopet när vi ändå är i gång!

Kommentar av Camilla Grepe

Ja, herregud vad vi har det jobbigt.

Kommentar av Camilla Grepe

Niklas, jag är som sagt en sån som inte tror att Gud inte finns. Att inte spela fotboll är inte ett sorts bollspel. Yada yada yada.

Kommentar av Lennart W

”poetiskt plan” och ”social grej”…!? Nämen Lennart, nu börjar du ju bli riktigt underhållande! Ska vi inte plocka fram tarotkorten och horoskopet när vi ändå är i gång!

Kommentar av Camilla Grepe
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: