Religiovakt


Kommentar: Cyrillus avslöjande debattinlägg

Återigen speglas det odemokratiska hyckleriet inom kristenheten. Denna gång är det pastor Erika Cyrillus som spyr ut sin ignoranta livsåskådning till Dagen-läsarna. Med devisen ”kamp mot falska religioner” påvisas intoleransen och högfärdigheten mot andra religioner än den kristna. Bara begreppet falsk religion är skrattretande. Om någon påstår att en religion är osann jämfört med en annan postuleras att bevis finns – detta är religiöst kvacksalveri.
Anledningen till Cyrillus vanvett är den kommande höstens katalog från det svenska klädmärket Gunilla Sjödén. I katalogen beskrivs stämningar och färger av plaggen som buddistiska. Måttet är rågat för Hälsingepastorn som uppmanar andra kristna kvinnor till bojkott. För tänk om kristna konsumenter av detta blasfemiska märke glömmer lidandet, denna dödsdrift som jagar kristendomen. Enligt pastorn förtränger buddister lidandet.

Nästa företag att få smaka på den predikande teisten är Indiska som kritiseras för hinduistiska inslag.
Att en ateist har problem med liknande marknadsföring är förståeligt och uppenbart, men att en EFS-pastor – som representerar en, enligt de själva, människoälskande religion – uppvisar ett sådant bigotteri är anmärkningsvärt. I hennes retorik avslöjas den kristna intoleransen som de troende beskyllt humanisterna för under de senaste veckorna. Humanisterna är i alla fall konsekvent intoleranta till alla vidskepelser.

Nej, nej, bedyrar hon, när hon svär sig fri från intolerans. Hon handlar visst produkter från andra religioners marknader – bara de inte innefattar andra gudar.
Hon är för marknadsekonomi, skriver hon – bara den inte hädar den kristna guden.
Härmed lanseras en idé – fri att använda av Cyrillus och hennes medlöpare. Lansera det Gröna Korset, en varumärkning som garanterar att fromma kristna behandlat varorna och att inga blasfemiska inslag har försurat treenigheten.

Det kan påpekas att Erika Cyrillus fick mottaga Olof Djurfeldt-stipendiet helt nyligen. Motiveringen löd: ”Erika Cyrillus journalistik kännetecknas av skarpsynt analys, elegant språkbehandling och ett frimodigt försvar för klassisk kristen tro med tonvikt på dess etiska konsekvenser i samhälls- och privatliv. Hon är en frimodig nutida företrädare för den svenska folkväckelsens nykterhetsideal.”

Erika Cyrillus opinionsinlägg på Dagen:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173497

Annonser

21 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Fast egentligen är det ju inte konstigare än i politiken för många. Gör inget om du är X-partist, när jag är Y-partist, jag köper gärna dina grejer ändå. Men INTE om jag får ren X-propaganda på köpet.

Respektabel inställning för nästan alla.

Men sen finns det förstås såna där som är mot ALLT. Vi kanske kan kalla dem ”Humanister”. Och som kallar ett sådan köpmotstånd, från X mot Y, för bigotteri, eftersom X och Y, ur deras synvinkel, ju är samma skit.

Kommentar av Lennart W

Om Paulus verkat här idag hade han också, likt Erika, upprörts i sitt innersta när han sett avgudasymbolerna. Men sedan hade han dock sansat sig, i en positiv anda konstaterat att Gunilla är intresserad av religiösa ting och visat på att sökandet efter den okände guden leder fram till Jesus Kristus.

Kommentar av Tore Eriksson

Paulus – masochisten från Tarsos – säger ”Jag gläds åt svagheten, förolämpningar, svårigheter, förföljelse och nöd när det är för Kristi skull! Ty när jag är svag, då är jag stark”. En hysteriker som sade att Satan ”satt en tagg i köttet” i honom. Vidare var han självhatande och led av sexuell impotens. Han hyllade det auktoritära, prisade underkastelse, passivitet, att vara den mäktiges slav och lydnad. Mannen från Tarsos påvisade ett hat mot kvinnor, mot frihet och mot intellektet.
Denne skallige, lilla, magre och håriga man hade inte godkänt andra religioner – och gjorde det inte heller.
Hela Paulus liv är som ett stycke om neuroser i vilken psykoanalytisk bok som helst.

Kommentar av religiovakt

Märkligt att denne Paulus samarbetade så bra och hälsade så varmt och innerligt i sina brev till sina kvinnliga medarbetare, om han samtidigt skulle hata dem! Mitt intryck är att Du hatar kristna långt, långt mer än man kan tolka in något eventuellt kvinnohat i vad Paulus skrev. Inte sant?

Ännu märkligare att han hyllade föstånd och förnuft och han samtidigt skulle hata intellekt!

När man angriper någon för att hata intellekt, bör man kanske se till att själv lägga sig på en något högre än den man angriper. Argument som att han skulle varit både skallig och hårig samtidigt(?), liten och mager – och sexuellt impotent (historiska källor samt inte minst relevans efterlyses!) gör att Pauli påstådda antiintellektualism ter sig oändligt vederhäftigare än Din intellektuella nivå!

Jo, apropå impotens: kommer Du själv att sluta yttra Dig om olika saker den dag Du upptäcker att Du inte får den? Om jag tolkar Ditt inlägg till försvar för bl a intellektualismen korrekt, har inte sexuellt impotenta personer rätt att yttra sig. Är det rätt uppfattat?

Kommentar av Tore Eriksson

Tore.

När det gäller Paulus impotens, så förklarar den hans förakt mot det sexuella och kvinnor. Impotens är idag inget större problem, tack vare de medicinska och vetenskapliga framstegen. En sak är säker; i Paulus värld hade den forskningen förbannats. För de människor där impotensen är ett problem – i länder utan hjälp – är detta en tragedi.

Hela Konstantins fascistoida och kristna stat byggde på Paulus idéer. Paulus var en patetisk och sorglig man, en svuren beundrare av det auktoritära och en antiintellektuell bigott.

Kommentar av religiovakt

Tragiskt svagt underbyggda, grundlösa spekulationer. Jag lyfter på hatten och drar vidare till fora där diskussionen håller en högre intellektuell nivå. Tack för mig och adjö.

Kommentar av Tore Eriksson

Tore,
Läs Alain Decaux (2003) en katolsk historiker som skriver om Paulus. Varför inte börja med Michel Onfrays Handbok för ateister (2005), som noggrant – och med gedigen källhänvisning – beskriver Paulus absurda liv. Hannah Arendts The origins of Totalitarianism (1951) är naturligtvis en klassiker.
Alltid kul när troende pratar om intellektualism och spekulationer.

Välkommen åter.

Kommentar av religiovakt

Jag förstår hennes ställningstagande fullkomligt. Det är väl inte så att man förväntar sig en ateist skall förstå ett sådant ställningstagande utifrån sin livs syn. Men något annat hade jag inte förväntat mig heller:)

Kommentar av Dan

Gud har all makt och brukar den.
Han håller sin hand över alla. Religionsstrider kan vi väl vara utan.

Kommentar av Leif Ekstedt

Pastor Erikas artiklar är en av de dummaste artiklar jag läst på länge i Dagen.

Kommentar av norsborgsbloggen

Hej Norsborg!

Kan bara hålla med dig. Samtidigt är det en av de mest avslöjande artiklar som jag sett.
Idiotisk är en bra sammanfattning.

Niklas

Kommentar av religiovakt

Själv skulle du förstås inte tveka att köpa en T-shirt med texten ”Gud hör bön” eller liknande, förutsatt att den bara vara läckert gjort i övrigt, och med ett acceptabelt pris.

Eller gäller även det bara andra, hycklare där? Andra bör inte bry sig om ev. budskap som de inte håller med om på sånt de köper.

Hycklare är du även i att du inte tål att själv kallas hycklare, när du ju kallar andra för det (dvs bigotta). Börjar bli trött på din censur.

Hej och tack för mig.

Kommentar av Lennart W

Det här handlar om påhittade sagoväsen. Att bli upprörd över det och hota med bojkott är så bisarrt infantilt att man baxnar. Speciellt om man i övrigt hävdar tolerans som en dygd. Det är som att en vän av sjöjungfrur vill bojkotta kläder med trolltryck, med motiveringen att de är falska. Sandlådefasoner är vad det är – pinsamt att vuxna människor är så vilsna.
Det är precis det här Dawkins et al menar, när de säger att moderata troende ger näring åt fanatism. Talibanerna sprängde avgudabilder – som hade historiskt värde – av buddafigurer i Afghanistan för att de var falska.

Och hej på dig.

Kommentar av religiovakt

Tar iaf med mig det här med ett gott skratt:

”den kristna intoleransen som de troende beskyllt humanisterna för”

Men NU ska du få vara ifred! Tjillevipp! :-D

Kommentar av Lennart W

Jag fattar inte upprördheten här. Har inte Erika Cyrillus rätt att säga nej till Gudrun Sjödéns kläder av vilka skäl som helst? Ska hon förbjudas ha sin uppfattning? Intoleransen firar ständigt nya triumfer!

Kommentar av Erik Johnsson

Erik.

Det är med stort nöje jag noterar att du flänger med begreppet intolerans. Är det inte precis det Cyrillus står för?
Det är viktigt att människan är intolerant mot charlataner och icke-bevisade idéer för att hindra att bluffmakare skor sig på utsatta människor. Den i ropet kända ”spikmattan” är ett tydligt exempel på hur lätt det är att tjäna pengar på, exempelvis, människors skörhet och smärtor. Detta ska ingen tolerera. Att Cyrillus är intolerant mot en annan religion, utan grundläggande bevis eller anledningar, är bara löjeväckande. Det är som att döma ut en spikmatta genom att hävda en annan spikmattas autencitet.
Hyckleri är den rätta beskrivningen.

Kommentar av religiovakt

Det är inte lätt att vara människa… stackars Paulus – jag tycker synd om honom. Många människor är som han: frustrerade, sökande. Och när harmonin ändå inte upplevs, kantrar det hela och hamnar i stelnade, känslokalla mönster. Se på Hitler. Var hos Paulus kan man läsa om kärlek ? Jag letar förgäves i texterna. Döm inte ut kristendomen för detta. Jesus är stor – genom att vilja få slut på ( det romerska ) våldet och slaktandet. En människornas vän, anser Günther Wallraff. Tyvärr har Paulus, genom att vara medskribent i Bibeln, en 2000-årig publikation, neurotiserat så många av oss, historiskt. Desmond Morris vänder på steken och sätter in oss, Homo sapiens, i det mänskliga zooet. En gång reste vi oss upp och blev tvåbenta. Vi är utpräglat sexuella varelser. Vari ligger det svåra i att vara människa ? Att vi både ska vara så präktigt civiliserade, för att bli socialt accepterade. Och samtidigt ha en sexualdrift, som inte har något med omdöme och civilisation att göra, utan är instinkt, sinnlighet och kärlek, i valda proportioner. Även Paulus är ett resultat av ett lyckat samlag. Och en orgasm ( kan man anta ). Bara en sådan sak ! Usch, vilket dilemma, att vara människa. Ibland vill jag bara vara en av våra katter. Eller, som Kafka, reduceras till en liten fläck på marken. Och sedan försvinna. Huh !

Kommentar av Yngve Holmqvist

Yngve skriver: ”Var hos Paulus kan man läsa om kärlek ? Jag letar förgäves i texterna.” Den som söker, han letar, brukade min ocke-troende pappa säga. Hur har du letet egentligen? Hur många har du frågat? Jag har två mycket lätta hemuppgifter åt dig: Var finns kapitlet i Bibeln som brukar kallas Kärlekens lov? Och vem har skrivit det?

Kommentar av Tore Eriksson

Tore.
Masochisten Paulus led av ett ohyggligt självförakt. Piskad fem gånger, blivit stenad och slitit spö, hånad, fängslad och landsförvisad och han erkänner sin smak av förödmjukelserna. Utskrattad av epikuréer när han försökte övertyga dem om kristenheten och köttets uppståndelser – dravel enligt hellenerna. Tarsioten jagade bekymmer och förödmjukelse driven av förakt mot intellektet, kvinnorna, kärleken, drifterna. Paulus störda sexualitet – närd av kvinnohat – hyllade det asketiska idealet och änkedom (Korinthierbrevet 7:8). Ständigt sjuk i alla av kroppens delar, den hemska kroppen som han föraktade – det materialistiska, syndiga och fula. ”Jag går hårt åt min kropp och tvingar den till lydnad” skriver masochisten – stöttad av kristendomens dödsdrift – i 1 Kor. 9:27. Självföraktet når nya höjder när han kallar sig själv ”ett ofullgånget foster”. Han lovordade auktoriteten, underkastelsen och lydnaden. Tältförsäljaren från Tarsos var en delirier och neurotiker, med tvångstankar, hypokondri, självförakt och hallucinationer.

Kommentar av religiovakt

(Svar till Kommentar av religiovakt augusti 31, 2009 @ 14:55) Fel svar, religiovakt – eller rättare: ”icke-svar”, då det var fullständigt off-topic som respons till mitt inlägg.

Kommentar av Tore Eriksson

(Svar till Kommentar av Tore Eriksson augusti 31, 2009 @ 18:37)
Tore.
Detta är inte Jeopardy, utan min egna hemvist på nätet.
Annars är väl ”icke-svar” något som teologer är bra på.

Här finns ett spel får dig som kräver det du efterfrågar:
http://www.jeopardy.com/

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: