Religiovakt


Kommentar: Stig Demkers fundamentalism

Stig Demkers krönika är en sorglig läsning som understryker den förvrängda världsbild som innehas av en troende. Det är hutlöst arrogant att hävda att sekulariserade människor saknar en horisontell bredd. Vilka är det som med stolthet bär skygglappar och vill vara ledda får i flocken? Vilka är det som inte lyssnar till evidens och rationella argument? Vilka mördar varandra i trångsynthetens tecken?

Vetenskapen är den mest objektiva metod för att förklara världen. Detta är ingen trobaserad uppfattning utan en reell beskrivning. Med sedvanlig pinsamhet avslöjas Demkers ignoranta åskådning när han hänvisar till det Gamla Testamentet – en vidrig människouppfunnen text om en psykopatisk skapare och hans neuroser.

Den nya kristenheten tar åt sig vetenskapen för att tränga in den i dess förljugna världsbild, men förnekas när den motsäger mytologin. Efter att rabblat upp lite naturvetenskapliga fakta, så utnyttjas återigen Einsteins citat, som genom åren blivit så urvattnade av religiösa retoriker. Albert Einstein trodde inte på någon judeo-kristen gudom eller någon typ av personlig frälsare. Han satte – likt andra vetenskapsmän – ordet gud när han skulle beskriva det som inte kunde förklaras.
Detta är den einsteinska guden – inget annat.

Demker har samma banala och enkelspåriga idéer som intelligent design-rörelsen, när han ser spår av ”design” och undrar hur man kan tro att alltet finns utan en skapare. Det är ingen skillnad – rent hypotetiskt – att påstå att universum uppstått ur intet än att att säga att en intelligent skapare har gjort det. Att hänvisa till en intelligent skapare leder bara till ändlös regression. Vem har skapad den intelligenta designaren?
Denna typ av resonemang förklarar ingenting.
Denna tankegång avslöjar bara religiösa fundamentalisters totala okunskap om vetenskap och dess metoder.
Vetenskapen säger att den inte vet hur universum kom till – detta är den logiska konsekvensen av intellektuell hederlighet.

Stig Demker, som vägrade att välsigna partnerskap, avslutar med tydligt förakt mot människor som kräver bevis istället för blind och auktoritär tro. ”Förblindade till förståndet” skrivar han med en hänvisning till Paulus den sjukes Korinthierbrev. Högmod och inbilskhet kallar bigotten Demker agnostiker och ateister, med ett sådant remarkabelt hyckleri att det är svårt att tro på det.

Demkers osedvanligt förljugna krönika på Dagen:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174113

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Citat från Demkers krönika:

”I en tid då det nyligen har presenterats ett agnostiskt manifest är det snarare en dygd att med ödmjukhet inleda en dialog med alla om det oerhörda i att vara människa och att det faktiskt finns ett alternativ till de mångas förtvivlade ångest inför tillvarons gåtor.”

Är det inte snarare de religiösa som lever i ”förtvivlad ångest inför tillvarons gåtor”?

Kommentar av Camilla Grepe
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: