Religiovakt


Kommentar: Det teokratiska Nordkorea
juli 24, 2009, 15:28
Filed under: Ateism, Juche, Kommunism, Kristendom, Politik, Religion, Sekularism, Teologi

Nordkorea förföljer och mördar kristna, något som naturligtvis är oacceptabelt. Men på samma gång är det en uppenbar logik i stalinisternas diktatur. Religiösa debattörer och teologer hänvisar ofta till kommunistisk ideologi som ett resultat av en ateologisk världsbild. Ateister är i regel mot alla typer av dogmatiska ideologier. Dessutom är Nordkorea, på många sätt, ett fanatiskt religiöst land. Och en teokratisk stat tolererar inte falska religioner.

Den brittisk-amerikanske journalisten Christopher Hitchens har sagt att Nordkorea är den mest religiösa stat han någonsin besökt. Ett land där dyrkan för en ledare starkt påminner om gudstro.
Ett land där dagarna handlar om att vörda, dyrka, frukta och att vurma för de gudalika ledarna.
Juche är den officiella religionen som sedan 1972 finns i landets grundlag. Precis som andra religiösa dogmer räknas år 1 från det att ledaren föddes, i detta fall 1912 när Kim Il Sung kom till jorden. Juche kan ses som en politisk religion med filosofiska strömningar, en blandning av stalinism och konfucianism.
Ännu är Kim Il Sung fortfarande president i det isolerade landet – 15 år efter sin död. Ett ämbete som kallas Republikens evige president och påvisar att landet egentligen är en nekrokrati.
Idag tror många nordkoreaner att Kim Il Sung och hans odugliga, sadistiska och döende son Kim Jong-Il har skapat världen och kontrollerar vädret.

Nordkorea är ett gediget bevis på när icke-rationella, icke-sekulära och pseudoreligiösa idéer styr ett samhälle. Och det leder till en förtryckarkult byggd på kontroll, på odemokratiska värderingar och på trons irrationella förbannelse.
Ett praktexempel på vad George Orwell menade när han sade att ”alla diktaturer i grund och botten är teologiska”.

Dagen skriver om att kristna avrättas.
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174228

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: