Religiovakt


Kommentar: Sverre Larssons obehagliga retorik
juli 24, 2009, 19:48
Filed under: Ateism, Kristendom, Religion, Sekularism, Teologi

Sverre Larssons opinionskommentar i Världen Idag angående PO Engqvists sommarprogram på radion är nog ett av de mest illusoriska och obehagliga som skrivits på länge.
Kapriciöst och självbedraget, en religiös mans solipsism.

Att Engqvist förnekade guds existens så att Sverre Larsson blev besviken är naturligtvis inget problem, inte heller att Larsson blev desillusionerad. Inte heller hans egendomliga slutledningsförmåga att ”om en icke-troende ifrågasätter gud, så är det konstigt att den pratar om gud”, vilket naturligtvis är ett nonsens-påstående. Anledningarna är uppenbara.

Det upprörande i Larssons kommentar är om en man som mötte Jesus när han levt ett liv i olycka och misär. Han söp och stal tills han en dag mötte Jesus trots frånvaron av religiösa påtryckningar under hans dekadenta liv. Han blev frälst och är nu universitetslektor. Denna historia skulle vittna om guds och Jesus existens – ett bevis, som vanligt a priori.
I Österrike satt en flicka i källare i ett kvarts sekel, inlåst och rädd. Hon blev våldtagen av sin fader så gott som dagligen, födde flera barn varav alla inte överlevde. Denna flicka bad om hjälp, bönade i 25 års tid, utan en enda tröst från himlen, inte en enda hjälpande hand av den allvetande, goda guden som Larsson arrogant hänvisar till.
I forna östeuropa har flera barn hittats så pass vanskötta, förvildade att psykologer inte tror att de någonsin kan repareras. Var var Jesus då? Vad var er sadistiska gud som tydligen på måfå hjälper ett barn på bekostad av andra? Det finns tusentals historier av detta slag, allt från Englas pedofilmördare till svältande barn som dör vid 15 kilogram med gamarna väntandes i dödskuggan. Larssons resonemang är förblindad av irrationell tro.

Den andra argumentet är mindre beklämmande, men ändå en poäng. Hade den frälste mannen i Sverre Larssons historia bott i Oman eller i Indien, hade han idag inte vittnat om Jesus som frälsare. Hallucinationerna följer alltid ett kulturellt mönster. Då hade Vishnu eller Mohammed spökat i hjärnan – var så säker.

Sverre Larssons babblande i Världen Idag:
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=4831&Itemid=30

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: