Religiovakt


Östlaestadianerna lämnar Svenska kyrkan
juli 24, 2009, 10:54
Filed under: Homofobi, Kristdemokraterna, Kristendom, Religion, Teologi

Östlaestadianerna i Haparanda har tröttnat på Svenska kyrkans liberala hållning.
-Nu lämnar vi och vill inte finansiera kyrkans verksamhet med våra skattepengar, säger predikanten och kristdemokraten Karl-Göran Välivaara till tidningen Dagen. Välivaara blev uppmärksammad när han under juni 2009 gav nazi-referenser under ett kommunalmöte där han berömde Hitlers och Mussolinis insatser under ekonomiska kriser.

Som vanligt hägrar homofobin i bakgrunden till den lutherska väckelserörelsens beslut. Människans påhittade äktenskapsformer är tydligen viktigare än lagar och kunskapsbaserad etik. Laestadianismen har inslag av tungomål, helbrägdagörelse och andra suspekt övernaturliga, eller rent av bedrägliga, inslag. Ofta gråter församlingsmedlemmar om förlåtelse till varandra under nattvarden.

Dagens artikel:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174194

Annonser

27 kommentarer so far
Lämna en kommentar

”bedrägliga inslag”??? Va menar du? Är det bedrägligt att gråta och be om förlåtelse? Vad lever du i för värld?

Kommentar av Stefan

Stefan.

Det är uppenbart att det är tungomålstramset och lurendrejeriet med helbrägdagörelse som är det bedrägliga.
Att att be om förlåtelse, handlingen som påvisar ånger och skuldkänsla, är en vacker och ödmjuk gest mellan människor.
Att be om förlåtelse till en himmelsk diktator är beklämmande.

Den bibliska judeokristna traditionen att göra sig fri från skuld är rent omoralisk. Att sända ut en get i öknen, representerandes byns synder, så att synderna skulle dö med djuret är inte enbart ett fegt sätt att hantera skuldfrågor, det är även direkt oetiskt.

Kommentar av religiovakt

1. Att tala i tungomål är väl inte bedrägligt? Alla människor har ett tungomål och vill Gud ge en människa ett annat tungomål kan han väl göra det! Men det är klart då måste man ju tro att Gud är Gud som fixar det. Likadant med helande.
2. Om inte jag kunde vända mig till Gud med min synd, vem skulle jag gå till då. Det är endast hos Gud jag kan finna frid och förlåtelse. Det är min personliga erfarenhet. Gud vill upprätta, synden leder oss till fördärvet, inte Gud. Så detta med att Gud är diktator stämmer väl inte.

Kommentar av Stefan

Stefan.

Angående tungomål och helande, så kan jag inget säga än att jag anser att det är irrationella fantasterier.
Det finns inga evidensbaserade studier som påtalar något av dessa fenomen.
Att gud, om den existerar, är en diktator råder det inga som helst diskussioner om. Du väljer inte gud och du kan inte rösta bort honom. Han övervakar dig 24 timmar om dygnet och du kan inte ens tänka utan att riskera att synd. Naturligtvis gäller detta en teist och inte deisten som bara tror på en gud som en första orsak – men deisten går heller inte till kyrkan. Är inte detta definationen på en diktatur?

Kommentar av religiovakt

Du utgår från en materalistisk världsbild som räknar bort Gud. Utifrån den utgångspunkten håller jag med dig, men man kan inte säga att allt som inte vetenskapligt verifierbart är fantasier (ex begreppet kärlek, känslor eller intelligens). Jag utgår från en biblisk världsbild där Gud är skaparen av allt. Gud premierar frihet, han tvingar ingen att tillbe honom, utan vi får komma frivilligt (dvs vi KAN välja bort honom). Synden är däremot mänsklighetens diktator, den tvingar oss att göra det vi inte vill (mörda, tänka illa om vår granne, baktala chefen, vara likgiltig inför de som svälter…). Detta onda vill Gud rädda oss från! Så tänker jag.

Kommentar av Stefan

Den som lever får se! Men tänk om det som folk har trott i alla tider en dag skulle faktiskt vara sant. Vetenskap – man kan skicka upp folk till månen men man kan inte bota olika typer av influensa. Kristendomen har ju gjort så oerhört lite inom konst, världssvälten, osv

Kommentar av Jan

Jan.
Det du postulerar nu är att kristendomen är en trolig religion bland de tusentals som finns runt om jorden. Tänk om asatron var rätt? Vad ger kristendomen mer trovärdighet? Eller islam, hinduism, buddism eller Jehovas Vittnens teologi?
Kanske mormonerna är de få som öppnat sanningens bok när Smith kommunicerade med Mormon?

Virus är en svår nöt att knäcka, mest beroende på hur det är uppbyggt. Att be eller ropa efter Jesus hjälp är definitivt inget recept. Många virusrelaterade sjukdomar kan idag endast botas genom preventiva vaccin. Framtiden får – som du säger – utvisa sanningen. Men oddset är på ateismens sida.

Kommentar av religiovakt

Trovärdighetsfrågan är intressant. Personligen utgår jag från premissen att Bibeln är sann och det Jesus sagt är sant. Bibeln påstår sig ha mänsklighetens universella historia och följer man den konsekvent så blir tron logiskt. Men i grunden handlar det om tro, liksom evolutionismen, buddismen eller andra -ismer. Det finns många trovärdiga skäl för kristendendomen, det främsta är Jesus död och uppståndelse (Gud blev människa för att rädda människan: Gud blödde för vår skull). Vilken annan religion har en Gud som gjort sig sårbar för människan? Men det handlar om tro, det har du rätt i. Du ställer bra frågor!

Kommentar av Stefan

Stefan.
Det är meningslöst att dikutera detta. En människa som är övertygad om att evolutionen – baserad på det naturliga urvalet – handlar om tro är en fundamentalist. Evolutionen är en av de mest bekräftade teorierna i världshistorien. Egentligen respekterar jag bokstavstroende mer eftersom de är ärliga i sin övertygelse, men många diskussioner är meningslösa.

Det finns många trovärdiga skäl för kristendomen skriver du och uppvisar Jesus uppståndelse. Kristendomen är unikt vrickad. Ponera följande:

Människan har funnit runt 200 000 år på jorden. Med en kort livstid på cirka 20 år dog hon i infektioner, stamkrig, naturkatastrofer, vid födslen, av födslen och så vidare. Kunskapen kunde inte förklara varför tsunamier, jordbävningar, vulkanutbrott existerade och sjukdomar måste varit oerhört plågsamma att förstå utan vetskapen om mikroorganismer.
Allting började förklaras med övernaturliga händelse.
En troende måste då tro på detta:
Den sadistiska guden såg likgiltigt på under 198 000 år när han (enligt Boken) bestämde sig för att ingripa. Det bästa sättet att göra detta, enligt universums mest intelligenta kraft, var att skicka sig själv via en son till ett illitterat ökenland för att offra en människa. Det är en sadomasochistisk idé som hyllar lidandet som en dygd, en idé så usel att den inte – än idag – nått stora delar av världen.

Kommentar av religiovakt

Håller med dig, evolutionen är en TEORI. Vad är konsekvensen av det naturliga urvalet? Hitler är ett svar. Meningslöshet är ett annat svar.
Nåväl, vår diskussion är inte särskild fruktbar eftersom du har din bild KLAR om vem Gud är (sadistisk diktator), dvs om han skulle funnits. Om du är atesit, varför använder du Gud som slagpåse då? Vänd din vrede, ilska, irritation mot någon annan istället? De kristna? Nja, inte särskilt smart eftersom de är vrickade och inte så smarta. Vem ska du slå på för all svält, krig i världen? De religiösa kanske? Nja inte så klokt det heller, de är ju ändå tappade bakom en vagn. Om Gud inte finns och kristna är idioter och övriga religioner är blinda, då återstår … ja ateisterna! Där har du slagpåsaen kanske? Vad gör du för de svältande barnen i Afrika? Jga vet vad jag gör!

Kommentar av Stefan

Stefan!

Inom vetenskapen betyder inte teori vad det gör i vardagligt språk (antagande, gissning). Detta är ett typisk religiöst felantagande. Teori i vetenskapliga sammanhang är en modell som kan förutspå kommande händelser. Gör man om modellen får man samma resultat. Gravitationen är en teori.
Varför tar kristna alltid upp Hitler? Hitler missbrukade vetenskapen, feltolkade den och skändade den. I gott samarbete med den katolska kyrkan förövrigt. Hitler refererar till sin tro både i tal och i Mein kampf.
Att atister debatterar religion, motargumenterar den är självklart. Vi är trötta på att vanföreställningarna skapar krig och förtryck, att beslut tas på vidskepeliga grunder. Ingen ateist flyger in i byggnader, spränger oskyldiga i lyften, lemmlästar barn och kvinnor, lär ut felaktigheter till barn (kreationism) eller förkastar det ENDA livet i väntat på en påhittat eftervärld. Dödsångesten är religionernas motor och dödsdriften är kristendomens absurda skola.

Du tycks vilja tävla i vem som hjälper vem, ett tydligt avslöjande på varför kristna hjälper andra människor (belöningen).
Jag stöder ett flertal sekulära hjälporganisationer för att jag vill hjälpa människor men utan att pracka på vidskepelse, utan att fördöma sexualitet, kondomer och andra kulturer som de kristna missionärerna gjort i århundranden.
Jag hjälper andra av rent altruistiska skäl.

Kommentar av religiovakt

Hej igen. Ögnade genom din text ogen och smålog när jag kom till sista meningen om att det är en usel idé. Förstår inte vilka källor du hämtar din information från. Vill bara upplysa dig att väckelsekristendomen är den snabbaste och snart största rörelsen i världen.

Kommentar av Stefan

Förstår inte vad det har för betydelse. Menar du att om större delen av jorden trodde på älvor, så blir antagandet sant?

Kommentar av religiovakt

Bara nyfiken vilka källor du hämtar din information från! Kan du svara på det?
Annars anser jag att denna diskussion är rätt fruktlös. Bibeln säger: dåren säger att Gud inte finns. På ett annat ställe står: vi är dårar för Kristus. Vi är dårar båda två: jag väljer att dåre för Jesus. Du för slumpen?

Kommentar av Stefan

Stefan.
Alla totalitära läror säger att man inte får ifrågasätta ledaren.
Jag är en dåre för bevisad kunskap.
Återigen – okunnigheten är ofattbar stor – har du inte aning om vad du hävdar.
Evolutionen är snarast raka motsatsen till slump, endast mutationer sker slumpvis.
Mina källor är 150 års bevisad vetenskap, som till och med de flesta religiösa inser är sann, utom extremisterna, fanatikerna, de blinda fåren.
Darwins arbete blev slutgiltigt bekräftad när DNA upptäcktes på 50-talet och hela genetiken och stora delar av medicinska världen är helt baserad på evolution. Tror du inte på evolution så tycker jag inte att du ska ta vissa mediciner eller att du ska ignorera det faktum att bakterier och virus kan bli resistenta mot mediciner.
Angående bevisbörda så fungerar både vetenskapen och juridiken på det sätt att den som hävdar något också får bevisa det. Något inga religioner kan göra.

Kommentar av religiovakt

Jag ifrågasätter Darwins teorier, vilket många seriösa forskare gör idag. Evolutionen bygger på en slump (ops och där kom en galax till från ingenting). Intressant fenomen ändå att ateister tänker på Gud, talar om Gud, bortförklarar Gud, tror på en icke-Gud. Det är bara Gud som existerar i huvudet på ateister. Jga tror Gud söker dig, böj dig för honom och släpp in Jesus i ditt liv, då kommer d att bli en duktig debattör för Jesus och Bibeln! Gud står emot de högmodig, men de ödmjuka ger han nåd. Ja, jag är en fanatiker och jag har överlämnat mig åt Gud. Jag är med om övernaturliga mirakler VARJE DAG i livet med Jesus. Tungotal är vardag, helande är vardag (en kompis blev helad från extrem glutenallergi efter handpåläggning i Jesu namn, läkarna är förbluffade). Om världen blev till flera miljader år sedan, tror jag ändå att Gud satte igång alltsammans och är aktiv i världen fortfarande.

Kommentar av Stefan

Stefan!

Ingen seriös forskare ifrågasätter evolutionen – ingen! Om du påstår detta måste jag tyvärr säga att du är en lögnare. Vänd dig till vilken vetenskapsakademi i valfritt land och fråga. Det finns ett fåtal – så ringa till antalet att de knappt går att mäta – som hävdar intelligent design-fableriets giltighet. En rörelse ledd av fanatikerna Behe och Dembski och i Sverige av bluffmakarna Renard och Molén. Dessa så kallade vetenskapsmän har ingen status i akademiska kretsar och möts av kalla handen överallt, söndertrasade av gedigen bevisföring av riktiga vetenskapsmän.
Helandet – detta tokstolleri – är dolt i dunkelt kvacksalveri. Fråga amputerade om mirakler eller om helandets påstådda kraft. Alltid tycks det vara psykosomatiska inbildningar som botas. Placeboeffekten är blind för metod, det är påvisat, tron hjälper mot psykomatiska sjukdomar oavsett om man använder energifält, Jesus eller andra påhitt. Har hjärnan hittat på ett tillstånd, kan hjärnan (läs:tanken) också bota den. Det är det kbt-terapi går ut på.

Kommentar av religiovakt

Det jag menar är att alla seriösa forskare måste ju ställa kritiska frågor eller köper man evolutionen rakt av utan att tänka, kritisera, fundera, reflektera? Då är man inte seriös, enligt min mening. Visst får man kritisera med ärligt uppståt för att få en korrekt bild av verkligheten eller är evolutionen en helig ko (totatilär lära)? Ibland känns det som om evolutionsteorin är en vedertagen lära som inte får synas i sömmarna (som Molen och grabbarna gör).
Att förklara konkreta fysiska helanden med termer som hjärnsaft i hjärnan är inte trovärdigt.

Kommentar av Stefan

Stefan.
Vet du någonting om forskning överhuvudtaget? Hur strikta etiska regler det är, hur tester falsifieras och varifieras, hur metodologi fungerar, hur reslutaten publiceras och sedan granskas av andra? Vetenskap ÄR att reflektera, kritisera och tänka men på de premisserna att det går att bevisa. Sedan ska – i princip – vem som helst ta del av arbetet och göra samma sak med samma resultat. Evolutionsteorin har stått emot kritiskt tänkande och falska profeter i 150 år – synats i varje söm. Och ju mer som har upptäckts desto tydligare blir bevisen. Du kanske inte tror på gravitationens krafter heller? Eller på meterologins förklaringar på oväder?
Molén och andra bedragare tar vissa sanna påståenden och gör om dem – falskeligen – så att de passar in i en dogm.
Det är inte vetenskap det är psuedovetenskap – lurendrejeri.

Kommentar av religiovakt

Vet lite om forskning, men du vet säkert mer än jag! Evolutionen har stått i 150 år! He he, kristendomen har stått i 2000 år och lägg där till Gamla testamentets tidsperiod, judeendomens historia som är kristendomens rötter. Gud har skapat gravitationen självklart tror jag på det. Det häftiga är att Jesus är Herre över gravitationen (han flög ju)!

Kommentar av Stefan

Du säger att ”Kristendomen har gjort oerhört lite för världssvälten”. Vilka källor hänvisar du till (är nyfiken)? Personligen kan jag bara gå till mig själv och se att jag brister där. Vilket engagemang lägger vi (du och jag) på dem som svälter? Vad gjorde Hitler (som hade en naturalistisk världsbild) för de svaga, svältande och utsatta?

Kommentar av Stefan

World Vision International har gjort och gör en hel del för svaga och utsatta.

Kommentar av Marianne Giger-Bengtsson

World Vision International har fått kritik många gånger för arrogans och för missionerandet.
Varför måste man pracka på lidande människor en vidskeplig mytologi?

Kommentar av religiovakt

Lestadianerna är tuffa. Dom är inga skrymtare som stoppar undan Guds ord för att få världens applåder som resten av den avfälliga Svenska kyrkan.
Bra gjort

Kommentar av Torbjörn S Larsson

Torbjörn.

Extremister finns i såväl Haparanda som Alingsås.

Kommentar av religiovakt

Det hedrar östlestadianerna att de på denna blogg får lida för Kristus genom dina smädelser. Men det gör mig beklämd och orolig för dig när du raljerar över den Helige Andens gåvor till församlingen. Jag var också skeptisk till t ex tungotalet länge men när jag till sist hade släppt mitt sista försvar fick jag gåvan och jag kan försäkra dig att det har jag ALDRIG ångrat. Du kan göra likadant. Sluta göra som räven om rönnbären. Öppna dig för Gud och överlåt dig helt till honom så börjar han göra under i ditt liv genom sin Ande och du inser att du inget visste förut.

Kommentar av Gunvor

Gunvor!
Nej, tack. Håll din illusion för dig själv. Jag vill inget att göra med sagor och villfarelse.
Men tack för omtanken.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: