Religiovakt


Kommentar: Självbedrägeri tröstar
juli 27, 2009, 16:39
Filed under: Religion

Självbedrägeri kan trösta, att leva i en illusion kan mildra lidande – det råder det ingen tvekan om. Att förlora fem barn är ofattbart sorgligt, tragiskt och meningslöst. Branden i Rinkeby är en hjärtskärande tragedi utan slut.
– Min tro hjälper mig, säger den överlevande fadern och påpekar att gud gav han familjen och att gud tog familjen. Denna retorik – vanlig bland religiösa – är oerhört sorglig, vemodig och livsfientlig. Vem vill tro på en gud som är så nyckfull, mordisk och oansvarig?
Det har varit ett problem för teologer och teister i sekler, att förklara det meningslösa barnadödandet när det finns en kärleksfull, allvetande fader som övervakar och bryr sig om varje enskild människas liv.

Guds vilja säger en del, om gud vill säger andra – bara tomma fraser som påvisar att det inte finns någon rationell förklaring. Många teologer – dessa stora tänkare – har kommit fram till att guds rättvisa och moral är över människans förstånd. Vilka dåliga avbilder människan har blivit av sin skapare, dumma och misslyckade.

När orkanen Katrina skövlade ett tusental offer tackade många troende gud för att de överlevt precis som efter Annandagstsunamin i sydostasien två år tidigare. Kan någon göra ett värre uttalande när 100 000 barn dött av vattenmassorna? Teisten tackar gud för att han visat nåd, genom att dödat nästan 300 000 oskyldiga människor. Vilket pompöst, narcissistiskt, smaklöst och bedrägligt sätt att göra, att tacka gud för att man själv har överlevt en katastrof på bekostnad av medmänniskor.
Ingenting är dock värre för den troende än att komma till den konklusionen att gud kanske inte existerar. Hellre hitta på anledningar som är obegripliga, vaga, mystiska än att söka sanningen. Naturligtvis kan allt lidande då förklaras på rationella sätt.
Oskyldiga barn dör – meningslöst och orättvist – för att slumpen är inblandad, olyckor sker, för att en del människor är onda, för att det finns för lite mat, för att det finns för mycket mat, för att det finns eld, luft, vatten och jord, för att det högst sannolikt inte finns någon himmelsk Fader som bryr om sina barn.
Därför är sanningen så mycket plågsammare än myten.

Dagen om tragedin:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174273

 

Annonser

16 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Well, intressant och ett typiskt ateistiskt argument. Om Gud är god varför dör då så många oskyldiga? Faktum är dock att universum inte är en slump, det har naturkonstanterna sett till. Livet på jorden är inte en slump, livet i sig är inte en slump. Trots allt vad evolutionister och biologer hävdar. Och nej Gud tar inte våra liv

Se, barn är en HERRENS gåva, livsfrukt en lön. (Ps 127:3).

Ty sina gåvor och sin kallelse kan Gud inte ångra. (Rom 11:29).

Det är inte Gud som dödar oss och berövar oss våra liv. Även om Gud anser att människan inte bör frukta döden eftersom att han uppenbarat sanningen i Jesus. Här är skillnaden mellan Islam (Gud är både ond och god) och Kristendom/Judendom (Gud är kärlek och allsmäktig, men Gud har inte en direkt makt över det fysiska, utan bara genom att människor ber av sin fria vilja. Dock kommer Gud att en dag kräva den absoluta makten av världen åter i och med återkommandet av Kristus, just nu är det Satan och hans furstar av högmod, avundsjuka, lättja, begär, frosseri osv som styr männskligheten). Det är skillnad på tro och tro. Det är skillnad på sanning och lögn.

Kommentar av Bobby

Ditt inlägg är så pass talande – fanatismens språk – att det inte behöver kommenteras.

Kommentar av religiovakt

Jag håller med dig. Att dagen efter en sådan ofattbar tragedi gå ut i media och påstå att en ”gud” bär honom igenom sorgen tyder bara på ett djupt rotat självbedrägeri. Han har ingen aning om vad som väntar längre fram på vägen. När hans ”heliga” tro vänds mot ”gud” i ett ilsket ifrågasättande om det verkligen existerar en ”gud”. Familjefadern har lurat sig själv genom sitt uttalande – och låt oss bara hoppas att inte fler går på det innehållslösa snacket.

Skribenten ”Bobby” är också fruktansvärt typiskt för en fanatisk kristen – han vågar inte ens tänka sig tanken att han kanske har fel i sin tro på ”gud”. I stället letar han upp bibelord som ger honom ”rätt”.

Verkar inte särskilt vettigt.

Kommentar av Henrik Olsson

Henrik.
Så fungerar den religiösa illusionen. Vett är det ont om i vidskepligheten.

Kommentar av religiovakt

Vilken trost kan du erbjuda den mannen? Far en kansla av att du verkligen inte bryr dig ett skit. Skulle nog vara en sann triumf for dig om han forst drog slutsatsen att allt han trott pa ar fel, och sen tog livet av sig. ”Jag vann!”.

Kommentar av Lennart W

Det är knappast det som detta handlar om, utan snarare att familjefadern (liksom dig själv) uppenbarligare inte tidigare upplevt en nära och personlig tragedi. Därför kan ni inte heller förstå vad som händer med en människa. Den första tiden är man knappt medveten om verkligheten, och agerar många gånger därefter. Men när allt kommit i kapp en – det är då man börjar tänka på vad som verkligen är beständigt i livet. Och vad som inte är det. Vänner som verkligen är vänner, och vänner som inte är det. Gudar som finns, och Gudar som inte finns.

Livet bjuder på mycket, och erfarenheten man får genom livets verklighet är något helt annat än att säga, dagen efter 6 medlemmar ur ens familj dött, ”min tro bär mig”.

Han kommer att landa en vacker dag. Det är ett faktum. Det handlar inte om att någon vill att han tar livet av sig, utan snarare får upp ögonen för vad som är verkligt. Och vad som inte är det.

Känns lite som att kasta pärlor åt svinen nu, för med tanke på din kommentar så kommer du troligtvis ändå inte att förstå vad jag har skrivit.

Det är dock fullt möjligt att blunda hela livet för verkligheten och hårt hävda att Gud finns och att han älskar en. Faktum är dock att ju längre man blundar – desto hårdare vaknar man upp en dag.

Kommentar av Henrik Olsson

Henrik

Ska du forsvara rationelitet och vetenskap blir det trovardigare om du inte sjalv argumenterar sa grundlost som du gor. Du vet inte ett smack om mig och mina erfarenheter, och knappt om den dar pappan heller (eller tror du att tidningarna ger hela bilden?). Verkar iaf pa ditt inlagg lite som att du har en del egen smarta att bara pa. Beklagar det. Men dina erfarenheter och reaktioner ar inte samma som alla andras. Du kan inte generalisera sa dar.

I sjalva verket ar det ju just under livets svara skeden som kyrkor osv verkligen kommer till sin ratt, och manniskor strommar dit. Uppenbarligen obegripligt for dig, men likval sant. ”I skyttegravarna finns inga ateister”.

Kommentar av Lennart W

Det sista ar forstas bara en liknelse

Kommentar av Lennart W

Gör man ett sånt uttalande som mannen en så kort tid efteråt en tragedi som denna kan man enkelt utgå från att han inte riktigt vet vad han säger – att påstå det är inte att generalisera. För det andra spelar det ingen roll om folk strömmar till kyrkan i ”svåra tider” – Gud finns ju inte för det.

Kommentar av Henrik Olsson

”kan man enkelt utga fran”…

Ar du dum? Verkar sa. Tack anda och ha en bra dag.

Kommentar av Lennart W

@Lennart W
På vilket sätt skulle kyrkor ”komma till sin rätt” när svåra saker händer?

Kommentar av Camilla Grepe

Hej Camilla

Jag talar inte om vad jag tror eller tycker utan om ett faktum. Dvs att manga tyr sig till sin kyrka el. motsv. nar det ar svart. Har du en annan uppfattning? Om det tvartom skulle vara sa att de flesta uppfattade varje motgang som ett bevis pa att det inte finns nagon Gud, skulle det ju knappast finna nagra troende kvar idag. Eller hur?

Hur resonerar en sadan manniska? Jag vet forstas inte i verja enskilt fall. Men har ar ett satt, som i princip aven funkar for en ateist: att alltid forsoka se glaset som halvfullt och inte som halvtomt. Att utgangspunkten for nar livet utvarderas inte ar nagon atumatisk rattighet att leva rik och frisk i 100 ar, utan att det snarare ar ingenting alls. Varenda dag man lever ar en ovarderlig gava. Ar du dessutom frisk och har mat for dagen ar det ett rent mirakel.

Kommentar av Lennart W

Lennart (välkommen tillbaka, förresten).
Att leva länge har inte med mirakler (övernaturliga fantasier) att göra. Förutom mat och medicin (forskning) är genetiken direkt avgörande för livets längd. En annan faktor – stark faktor – är slumpen.

Din retorik om glaset är typiskt människor som inte tänker hela vägen.
Ett glas är halvtomt när det innehåller Oban double matured från 1990, men halvfullt när det innehåller ricinolja – det vet ju alla.

Kommentar av religiovakt

Det är bara det att jag tror att man – när det är ”svart” – tyr sig till vad som helst där det finns en axel att gråta ut mot. Kyrkan profiterar på sorg och olyckor. ”Tack gode Gud för katastrofer” – har du hört den någon gång? Lär vara en präst som sa det.

Andra stycket i din text hoppar jag över för den förstår jag inte ens.

Kommentar av Camilla Grepe

Camilla!
Där slog du huvudet på spiken. Dödsdriften kristendom söker efter katastrofer. Vi får aldrig glömma prästen Georges Zabelka som välsignade Enola Gays besättning den där ödesdigra sommardagen 1945, Två kärnexplosioner senare var 180 000 människor döda. Välsignat mördande på oskyldiga som for med falsk religion. Endast religion sprider sitt gift på det cyniska sätt.
Lennart, glöm aldrig dagen då Jesus besökte Hiroshima och Nagasaki. Men å andra sidan var det ju kyrkofadern Augustinus som kom på det teoretiska (teologiska?) begreppet rättfärdigt krig

Kommentar av religiovakt

Den religiösa fanatismen resulterar ofta i en förhärdelse
av tron. Det blir en hård och okänslig tro som lätt skadar i stället för att hjälpa. När det oväntade och
obegripliga inträffar hjälper det sällan att komma med
förklaringar. Försök till förklaring av det oförklarliga
kommer inte sällan av den drabbade att uppfattas som ett
försvar för det inträffade. När det obegripliga väl har
inträffat duger inga förklaringar. Det är då bättre att
hålla tyst, men att givetvis visa medkänsla och omtanke.
Mvh Lennart S.

Kommentar av Lennart
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: