Religiovakt


Kommentar: Den falska andematematiken
augusti 4, 2009, 12:01
Filed under: Evangelikalism, Kristendom, Religion, Själ, Teologi

Vad är Den heliga ande? Rimligtvis ett fantasteri.
Vissa skulle påstå att Den heliga ande är en del av den suspekta, och tidvis, helt ofattbara treenigheten. Att anden skulle vara bandet mellan Gud och sonen.
De så kallade karismatiska rörelserna har mer tilltro till Den helige ande och tillskriver den övernaturliga gåvor, så bisarra att det är ett intellektuellt mysterium att människor tror på skrönorna.
Ulf Ekman utbildades av fanatikern Kenneth Hagin som påstod att Jesus plågades i helvetet och att Jesus dog på alla plan på korset. Efter ett år av JDS-lära och Hagins babbel flyttade han hem till Sverige och har blivit en central gestalt inom trosrörelsen.
Under den pågående Europakonferensen sa Ekman att Den helige ande är en gentleman och pratade om anden som en fysisk person. Uppenbarligen har Livets ord-pastorn mött ett icke-existerande och immateriellt hjärnspöke. En hallucinogen psykos.

Den extrema trosrörelsen fokuserar mycket på Paulus den sjukes Korinthierbrev, som räknar upp andens nådegåvor såsom gåvan att skilja mellan olika typer av andar, att tala tungomål, att förstå tungomål, att bota sjuka och andra påhittade gärningar.
Hos andra kristna rörelser, som exempelvis Jehovas Vittnen (som förnekar treenigheten) ses Den helige ande som guds verksamma kraft.
Alla hävdar de sin rätt angående anden, precis som i andra frågor där kristenhetens skiljer sig åt från insidan. Hur svårt är det att påstå att Den heliga anden har en personlighet, som Ekman gjorde? Naturligtvis hur enkelt som helst, ingen kan motbevisa det och ingen kan bevisa det. Icke-existens är som bekant svårt att få evidens på.
Den andliga matematiken inom kristendomen är lika ohederlig som själsmatematiken. Påhittade och inbillade.

Mer på Dagen:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174602

 

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: