Religiovakt


Kommentar: Förödande böneflygningar
augusti 13, 2009, 15:39
Filed under: Judendom, Kristendom, Religion, Sjukdom, Uncategorized, Vetenskap

Rabbiner och kabbalister flyger över Israel och ber till Gud. Alltså, de flyger inte bokstavligen – som annars är en ytterst religiös förmån – utan via flygplanens hjälp. Syftet är att stoppa A\H1N1-viruset från att skörda fler offer i landet. Förutom verkningslös böneverksamhet blåste gudsmännen i shofarhorn sju gånger – numerologi är ytterligare än vidskepelse inom religionen. Shofar är ett traditionellt blåsinstrument som dock måste tillverkas av ett kosher djur. Vidskepelsen finner inget slut.
Rabbin Jitzhak Batzri är säker på att faran är över för israelerna efter den ignoranta flygstrapatsen. Kristna Dagen-läsare blir glada när de läser artikeln. Att någon kan tro – på fullaste allvar – att faran är över för att några äldre gubbar svammlar obegripligheter är inte bara ett hån mot medmänniskor utan ytterst oansvarigt och oetiskt. Detta gäller även de som klappar händerna åt tokstolleriet.

I ett skrattretande försök försökte Templetonstiftelsen (bestående av kristna fanatiker) bevisa att förbön hjälpte vid svår sjukdom. Tillsammans med kardiologen Herbert Benson undersöktes 1 802 patienter på sex sjukhus. De var indelade i tre grupper – varav en kontrollgrupp – och deltagarna visste inte om vilken grupp de tillhörde. Resultaten var lika tydliga som en mandarills bakdel. Det fanns inga skillnader mellan den grupp som fått förböner och den som inte fått några.
Andra studier har också avfärdat – helt väntat från riktiga vetenskapsmän – bön som någon typ av terapi. Templetonstiftelsens undersökning – men ärliga resultatvisning – var dock ett bakslag för de religiösa eftersom det var de själva som initierat studien.

Det finns inga ateister i skyttegravarna, lyder ett hopplöst knäppt citat som ofta florerar i religiösa sammanhang. Naturligtvis finns det ateister i skyttegravarna, men det kan nog postuleras att det finns mer troende i vapenskramlets skyddsvallar. De flesta konflikter och krig har gudars blod på sina samveten.
Utan vidare jämförelser skulle någon kunna påstå att i en ambulans eller vid en annan svår medicinsk katastrof finns det inga troende. Bön – som används hundratals gånger av troende vid svåra sjukdomar och kostat framförallt barn livet – hjälper ingen att överleva en livshotande situation. Medicin – baserad på vetenskaplig och riktig kunskap – räddar liv. Blir en nära vän svårt sjuk är det barnsligt enkelt att välja mellan de två behandlingarna.
Då hjälper nämligen ingen vidskepelse eller klerikala flygplan.

Artikel i Dagen:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174979

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag klickade själv på ”Glad” eftersom jag upplevde artikeln som humoristisk :)

Kommentar av Pekka S

Haha – det är bra Pekka. Jag var inne på samma sak själv.
Tyvärr är vi med humor för vissa religiösa inslag nog i minoritet på Dagen.
Detta bör gälla ironiker likväl.
Fast flyghistorien är onekligen tragikomisk.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: