Religiovakt


Kommentar: Kristomanikern Wikström
augusti 13, 2009, 19:02
Filed under: Debatt, Kristdemokraterna, Kristendom, Politik, Religion

Sandlådenivån på kristomanikerns Cecilia Wikströms inlägg till Alexander Bard i Utbultdebatten är märklig på många sätt. Först kallar hon riksbögen, vilket är ett stort problem för ett stort antal av de kristna, för kristofob. Meningen är – uppenbarligen – att hon ska hänga ut honom som en okunnig och trångsynt individ, men slänger ut sig en praktkomplimang.
Kristofob, islamofob, religiofob, new age-fob, homeopatofob och liknande fobier mot övernaturligt lurendrejeri är en hälsosam och rationell inställning.
Sen kallar prästen – för en kyrka som säger sig älska människorna – Alexander Bard för patetisk. Huruvida Wikström känner till om Bard är överdrivet känslosam eller inte – tydligen inte en dygd inom kristendomen – så kan alternativet vara att hon menar det engelska ordets innebörd.
Sedan faller ytterligare poetiska omdömen från ömkansvärd till att han har en ”beklagansvärd livssituation” – vad det nu innebär. Wikström själv har ju haft en del – ur kristna aspekter – turbulens i livet.

Givetvis har Alexander Bard en poäng när han – ödmjukt och rekommendabelt – tyckt att prästen skulle gå till kristdemokraterna. Partiet är i opinionsundersökningskris och behöver färgstarka kristna som Wikström och Utbult (nej, det är ingen ironi).
Anledningen till Wikströms raseri kan ju vara att hon inte vill representera ett parti utanför riksdagen 2010.

Wikström gapar i Dagen:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=175059

Bard kommenterar:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=175034

 

 

Annonser

6 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Är inte Bard Zoroastrier? Alltså är han lika dum som Wikström enligt dig. Varför då försvara Bard? Verkar inte logiskt.

Kommentar av Tony

Tony.
Bard är ett praktexempel på det tragiska sökande efter en övernaturlig gudom och förklaringsmodell. Han började som kristen och är nu – precis som du säger – zoroastrist. Nu tror jag inte debatten handlar det (hade det funnits ett zoroastristiskt parti i Sverige hade kanske Bard varit med) utan att det finns ett rejält kristet riksdagsparti i Sverige.
Dessutom finns nog en uns av provokation i den intelligenta Bards uttalande. Angående hans religiositet tycker jag det är lika beklämmande som Wikströms, trots hans positiva ivrande för det sekulära samhället.

Slutligen tycker jag att religioner är ”dumma” inte personer (trots att det många gånger finns bevis på en lyckad kombination). Religiösa personer är nog mer indokrinerade eller psykiskt (vägrar säga själsligt) sökande individer.

Kommentar av religiovakt

Kan någon förklara varför partierna i gemen inte kan hålla fingrarna borta från Svenska Kyrkan.
Nomineringar till Kyrkomötet är tydligen ganska viktiga för partierna – de kan vara hur sekulära som helst, men i Kyrkomötet skall de sitta.

Jag tillhör Svenska Kyrkan -aktiv- men tillhör även ett parti. Skilj kyrka och stat.
Staten sköter sitt och Kyrkan sitt. Olle Burell
kunde liksom övriga partinominerade ha hande i en av syltburkarna. Men sedan delta i gudstjänstlivet som privatpersoner.
Det var mer ordning på religionsutövningen när staten hade huvudansvaret och i stort överlät det på prästerskapet. Prästerna var ju proffs på jobbet. Politikerna lät dem hållas. Nu är det nästan tvärt om.

Kommentar av Leif Ekstedt

Jag har lite dålig koll på den utveckling som ledde fram till den nuvarande situationen inom Svenska kyrkan. Om jag förstått saken rätt handlade det en hel del om att den svenska socialdemokratin i begynnelsen egentligen ville kväsa kyrkan, men istället lanserade denna kompromiss. Syftet var att gör den till en kyrka där allmogen genom demokratiska val utsåg kyrkofullmäktige. Har du någon referens jag kan söka vidare på, så är jag tacksam för tips!

Kommentar av Camilla Grepe

Hej Camilla.
Daniel Alvungers avhandling ”Nytt vin i gamla läglar” är väl det bästa i det aktuella ämnet.
Bör gå att beställa från universitetet.

Kommentar av religiovakt

Låt sekulariseringsprocessen fortsätta. Utbults övergång till KD är en helt logisk och rationell. Jag önskar honom lycka till i sin strävan.

Mvh

Seved

Kommentar av Seved Monke
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: