Religiovakt


Kommentar: Religiöst helande – en ren bluffaffär
september 26, 2009, 14:58
Filed under: Bön, Kristendom, Religion, Sjukdom, Teologi, Vetenskap

Religionen är i grund och botten bedräglig. Men ständiga återupprepningar såsom bön, mässor och andra repetitiva indoktrinationsmetoder, läggs grunden för icke-tänkandet som kallas – och är – tro. Tron – detta gift – kan bevisligen förflytta berg, i den metaforiska betydelsen att den får människor att retarderas rationellt och intellektuellt.

Idag, år 2009 efter Nasaréns påstådda födelse, finns det människor som tror – verkligen tror – att dödliga sjukdomar kan botas med bön och/eller ”andlig” healing. Inte nog med att det är etiskt förkastligt att lura sjuka människor med falskt hopp, det finns även andra beklämmande aspekter som förkastar respekten för det enda livet.
Människor som hävdar att exempelvis Aids elle Hiv kan botas med ”healing”, borde straffas enligt lagarna om bedrägeri. Acceptansen och respekten för religiös smörja, bedrägeri och bluffmakeri måste en gång för alla försvinna. Eva Christina Nilsson på Svenska Missionsrådet menar att Gud kan bota sjukdomar. Återigen är det ett häpnadsväckande påstående som bara kan mötas med ett förlöjligande avståndstagande. Även om Nilssons antagandet är sant, är det inhumant och sadistiskt, eftersom ett sådant påstående innebär att vissa människor förtjänar att se sina barn dö i sjukdomar som cancer. Detta händer även de frommaste av föräldrar, dagligen, runtom jordklotet. I så fall innebär det att den kapriciösa guden bara sporadiskt och vind-för-våg hjälper sina barn. En fader som är så omoraliskt nyckfull att den är en opassande förälder. Samtidigt kan det postuleras att det är gud som smittar människokroppen med sjukdomar som endast – om du är teist – kan kreeras av en skapare.
Ett annat dilemma blir att om alla jordens människor skulle falla in i handpåläggning, andlig healing och vårdomsorgsgivande bön, skulle hela mänsklighetens medicinala kunskaper förpassas till en medeltidsnivå och utvecklingen av nya mediciner skulle försvinna. Många så kallade vittnen till lyckad helbrägdagörelse är dessutom mentalt jäviga och sjukdomar som påstås ha botats är ofta av psykosomatisk natur, där placeboeffekten har en påtaglig närvaro.

Många amputerade har påpekat frånvaron av botade och nyutväxta lemmar från guds sida. Naturligtvis skulle en allsmäktig och hela universums skapare kunnat återge en förlorad arm, vilket inte är märkligare än att skapa människan av en jordklump eller av blod. Antagandet måste då bli att det aldrig har funnits fromma och samtidigt amputerade människor alternativt att alla som mist en kroppsdel är syndare eller att påståendet om guds sjukdomsbotande är ett mänskligt påhitt, precis som religion.

Tillägg 2009-09-29:
Noteras ska att kroppens immunförsvar kan bota många sjukdomar. En del barn föds med Hiv, men är helt friska efter ett par år. Många människor har blivit akut friska av kroniska sjukdomar. Detta är dock normal, men sällsynt, biologi och inget övernaturligt.

Mer på Dagen om Sidas slösande till sekten Trosgnistan:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=183287

Mer placebo:
http://www.dagen.se/dagen/lasargenererat/Article.aspx?ID=472

Annonser

12 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Trosgnistan lever väldigt öppet med sin tro och har ingen ensam stark ledare. Så detta är ingen sekt eftersom de saknar samtliga kriterierna för detta. Jag undrar om ägaren till denna blogg har besökt något möte med Trosgnistan själv? Ett tips är att göra detta innan man uttalar sig om något, särskilt när uppgifterna kommer från p3 eller någon annan förvirrad kulturkälla. Kyrkor har under alla tider gjort mer gott i världen än till exempel som ateistiska organisationerna såsom nazisterna, humanisterna och kommunisterna. Med det är bara ödmjuka människor som kan se och upptäcka detta, tyvärr finns det inte så många kvar av dem i Sverige längre.

Kommentar av Robert

Absurt att koppla samman humanismen med totalitöra ideologier. Dessutom är det rent falskt att hävda att nationalsocialismen var en ateistisk rörelse. Lika osant är påståendet att ”kyrkor har under alla tider gjort mer gott”. Du pratar om en ödmjukhet du inte själv förfogar över det, vilket bevisas av det respektlösa historiska föraktet du påvisar.

Kommentar av religiovakt

Mycket mycket intressant…det har jag aldrig tänkt på innan…Gud Välsigne Dig och jag önskar dig all välgång i ditt fortsatta liv. Jesus älskar Dig och jag med! Varmt välkommen till Trosgnistan!

Kommentar av Robert

Det var nog det mest korkade en sk intellektuell kan ha sagt på väldigt länge. Det bevisar bara för mig att tolerans de är något som religiösa skall ha medans andra människors(humanisters) sätt och leva är det enda rätta.

Du borde ta och sätta dig in lite i hur en förnuftig kristen människa tänker istället för att dra alla människor över en kam.

Du har absolut inget bevis för att tro skulle få människor att retarderas som du skriver, snarare är det nog så att tron tillför en ny dimension i livet utöver det rent materiella.

Jag kan förstå att du har problem med att din hjärna inte kan omfatta Gud, men att dra det till att alla som har upplevt helande eller ledning är förvirrade och förtjänar att ignoreras e väl hyfsat fördomsfullt.

Kommentar av Dan

Ännu en förståsigpåare ang. kristen tro och i det här fallet om det finns en Gud som kan hela människor från sjukdomar. Tycker synd om dig att du har en så ensidig syn på Livet att den bara blir tomhet. Håller med 1:kommentaren: Kristna ska ha tolerans för allt och alla medan allt och alla kan vräka, ja vräka, ur sig vad som helst om kristna/kristendomen !? Fast å andra sidan, vem är det mest synd om?

Kommentar av Stigan

Ske dig som du tror.

v v v v T.B

Kommentar av kastasten

Jag säger bara http://www.pontusjback.com. Ha en bra dag!

Kommentar av Oskar

Jag säger bara http://www.youtube.com/watch?v=rQ1463WPe1o . Hon hade inte en bra dag.

Kommentar av religiovakt

Tack för videoklippet, jag har dock läst om det sedan innan. Det hela är mycket tragiskt och jag har hört om liknande fall tidigare. Nej, om barnet kunde bli friskt av läkare var det inte smart gjort av fadern. Ibland finns det de som ger upp hoppet om läkare och vänder sig till Jesus eftersom tabletter och piller bara gör personen i fråga sämre. Ibland kan även sjukvården se patienten som ett forskningsobjekt istället för att koncentrera på att få personen frisk. Så ofta måste man veta hela storyn för att döma om någon gör rätt eller fel, och det är oftast svårt för en utomstående att döma. Jesus har även skapat läkare med den gåvan och därför ska den användas, sedan så finns det sjukdomar som läkare inte kan bota till exempel pontus sjukdom, vilket jag skickade länk på i mitt förra inlägg. I fallet du skickade så verkar fadern inte använt förståndet eftersom läkare sa att det var en enkel sjukdom att fixa. Jag vet att vissa trosinriktningar inte tror att läkare kommer från Herren och detta är en obiblisk tanke. Lukas var till exempel en läkare.

Kommentar av Oskar

Ja, hela kristendomen är full av trosinriktingar, församlingar, rörelser, falanger som motarbetar varandra, tillrättavisar varandra och i vissa fall – krigar mot varandra. Det tragiska är hur många av inriktningarna som använder ordet sanningen. I kristendomens fall – där bibeln är källan – är det fullt logiskt med splittringen. En religiös bok med så många kontradiktioner, felaktigheter, påhitt och övernaturlig fiktion kan bara skapa förvirring för de som väljer att tro på amsagorna.
Angående din hutlösa påståenden om läkare, så kan jag meddela att myten Jesus inte hade något med yrket att skaffa. Den medicinska revolutionen är ett resultat av vetenskap, hädelse och människans altruism. Tycker inte heller att det någorlunda moderna ordet läkare kan appliceras i en biblisk tid. Där passar schaman eller häxdoktor bättre in. Inte ens ”guds son” (eller en del av gud själv om man frågar vissa) hade en aning om mikrobiologi med bakterier eller virus i spetsen. Då beskylldes sjukdom – oftast – på onda andar eller att vissa egenskaper fanns i blodet och andra fantasier som var icke-kunskap.
Angående Lukas och hans ”läkartitel” är det – liksom hela bibeln – inte på något sätt belagt.

Kommentar av religiovakt

”Angående Lukas och hans ”läkartitel” är det – liksom hela bibeln – inte på något sätt belagt.”

Sig mig finns det någon antik text vars innehåll är belag? Du är väl medveten om att de flesta antika texter finns oftast i ett exemplar och de tidigaste avskifterna är skrivna hundratals år efter när originalen. Vilket inte gäller för stora delare av Bibeln där det finns ett rikt källmaterial. NT avskrifter är högst hundra år äldre originalen.

Med dina hårda kriterar så kan man så gott som förkasta all antik litteratur och stämpla dem som ej belagda.

Om det står att Lukas var läkare var han förmodlingen det. Det finna inget som motsäger det och det är fullt möjligt historiskt att någon runt medelhavet under det första århundradet skulle kunna kalla sig läkare.

Kommentar av Samuel

Så vitt jag förstår så fanns de läkare under antiken. Härstammar inte läkareden från antiken? Är bara att kolla upp. Självklart så hade man andra föreställningar om kroppen på den tiden. På samma sätt som läkare i framtiden kommer att le åt vår ”primitiva” sjukvård.

Du behandlar inte antika texter objektivt. Det är fullt möjligt att Lukas var grek som blev kristen. Det är inget obestridigt faktum men det är rimligt. Speciellt med tanke på att det finns bara finns en källa och ingen annan källa som motsäger detta. Vi vet väldigt lite om antiken vi kan bara utgå från det vi har. Kan du med stöd av en annan historisk källa motbevisa att Lukas inte var en läkare. Att bara såga allt som sägs i Bibeln på grund av att innehållet tycks vara motsägellesfullt är inte vetenskapligt och ärligt.

Kommentar av Samuel
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: