Religiovakt


Kommentar: Religion förtjänar ingen respekt

SVT-programmet Existens avslöjande om fegheten inom kulturlivet är alarmerande. Nobelmuseet har tagit ett steg mot underkastelse och sökt sig till ofrihetens kalla skugga. Museets utställning som handlade om yttrandefrihet och censur blev en tragisk parodi på dess budskap.
Som så ofta ligger respekten för religionen till grund för Nobelmuseets pinsamma och grundlagsföraktande handling.

När museet visade installationen Submission, som är skriven av Aayan Hirsi Ali och Theo van Gogh, så ringde museet imamen Abd al Haqq Kielan som föddes med det mer hedniska namnet Leif Karlsson. Den kände imamen, som är lika ökänd för sina nedvärderande uttalande om kvinnor, tyckte inte om delar i filmen som visar citat från suror som uppmanar till våld mot kvinnor. Den fega museiledningen klippte helt sonika bort det oönskade innehållet. Vad händer med yttrandefriheten när religionen alltid särbehandlas? Tanken är skrämmande, men västvärlden håller på att ta en kliv tillbaka mot medeltiden, där religiös dogmatism styrde informationen.

Ingen institution har förföljt medmänniskor så mycket som religionen. Konstnärer, författare, vetenskapsmän har förföljts, mördats, bränts, torterats och exkommunicerats i namn av ökenreligionernas trångsynte gud. Än idag censurerar muslimska stater litteratur som beskriv som blasfemisk och den katolska kyrkan hade en lista ända till mitten av 60-talet med ”förbjudna” böcker. Både Aayan Hirsi Ali och Elisabeth Ohlson Wallin var med i programmet. Båda två är kvinnor som utmanat religiös dogmatism med ett högt pris. Hirsi Ali fick fly Europa för att undvika att bli mördad av muslimska fascister. Ohlson Wallin blev mordhotad av kristna fanatiker.
Och nu har Nobelmuseet gett dessa grupperingar legitimitet.

Samtidigt har de religiösa krigat mot varandra för att visa vems illusion som har mest vapen, mest trogna i flocken och mest mod. Resultatet har varit död och förintelse.
Ändå är det religionen som kräver respekt och vill lägga munkavle på yttrandefriheten.

Religionen är en påhittad mänsklig konstruktion som ska granskas, får hånas och bör rannsaka dess egna villfarelse, underkastelse, våldsförhärligande, kvinnoförtryck, överdåniga budskap, rätt till sanning, förföljelse, bokbränningar, mord i namn av en bok. Historiskt sett har knappast de religiösa rörelserna förtjänat att bruka ordet respekt. Inte ens i nutid, i en upplyst tid, förtjänar religionerna att hantera ordet respekt. Religionen skriker på respekt när den kritiseras, ett ord den inte förstår, men kräver att den ska användas mot dem. Detta är definitionen på hyckleri. Och den som går religionens väg, antagligen av rädsla vilket är den yttersta fasen av respekt, är redan förlorad. Den är redan underkastad illusionens skrämselpropaganda.
Nej, sannerligen förtjänar inte religion respekt.


1 kommentar so far
Lämna en kommentar

[…] lästa inlägg Kommentar: Religiös censurKommentar: Bluffmakare inom evangelikalismenKommentar: Religion förtjänar ingen respektKommentar: Den abrahamska kvinnosynenKommentar: Guds vägar äro outgrundligaKommentar: Katolska […]

Pingback av Kommentar: Religiös censur « Religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: