Religiovakt


Kommentar: Bluffmakare inom evangelikalismen

Bluffmakarna inom den evangelikala rörelsen blir fler och fler. Kritiker har under lång tid påstått att många av de stora evangelikala ledarna är charlataner som vill tjäna pengar. Moroten för förskingrarna är att amerikanska kyrkor är skattebefriade, vilket har lett till stora vinster för karismatiska demagoger som lurar sina församlingar. En del pastorer äger egna privatplan.
Helt nyligen avslöjades det att evangelisten pastor Franklin Graham tar ut en lön på knappt nio miljoner kronor på bekostad av sparkade medarbetare. Och detta i kristider. Graham är son till den – inom kristendomen – legendariske gaphalsen Billy Franklin Graham. Som en vanlig evangelikal trångsynthet har Franklin Graham spytt ut fördomar och felaktigheter om både andra religioner och sex.

Charlatanen Ted Haggards fru stannade kvar i sitt äktenskap trots makens evangeliskt dubbelmoralistiska otrohet och narkotikamissbruk. I en kommande bok, utgiven av ett kristet förlag, berättar hon sin historia. Kristendomens sado-masochistiska natur och den överdrivna inställningen till det ”heliga” äktenskapet och mannens status i hemmet tros vara de primära anledningarna till självföraktet.
Under senhösten 2006 avslöjades att president Bush andliga rådgivare Ted Haggard hade ett homoförhållande med en manlig prostituerad samtidigt som han nyttjade ett tungt narkotikum. Båda klavertrampen är något han – i sin övergödda självgodhet – alltid har föraktat till sin menighet – New Life Church.
Tillsammans med bluffmakaren Jerry Falwell – som dog utan att blivit uppryckt till himlen – och bedragaren Pat Robertson var Haggard de ledande bigotterna inom amerikansk evangelikalism. Penningkåta och devota, moraliserade trojkan fördomar och vetenskapsvidriga lögner till den blinda amerikanska flocken

Förutom Haggards goda relation till det forna hycklande presidentparet Bush var han även ledare för National Association of Evangelicals – organisationen som samlade de fanatiska evangeliska krafterna i USA. Hans, numera döda, vän och lurendrejare Falwell ansågs tillsammans med Robertson vara viktiga till Bush omval och till den fundamentalistiska kristendomens framsteg i Amerika. De evangelikala krafterna i USA och Europa har blivit kända för snäva bibeltolkningar, homosexförakt, kreationism och karismatisk kristendom.
Falwell sa att Satan kommer till jorden förklädd till en vuxen judisk man och hävdade att elfte septemberattackerna var ett straff för homosexliberalismen i New York, något som Robertson höll med om. Den eskatologiskt troende Falwell – antagligen trodde han inte alls utan var en ren bluff – hade sin förtröstan till uppryckandet – en befängd idé som hävdar att gud kommer dra upp utvalda individer till himlen. Falwell hittades på sitt kontor och hans korpulenta kropp låg kvar.
Den förre presidentkandidaten Robertson har sagt att Ariel Sharons hjärnblödning var guds straff och har spottat ut hat mot minoriteter. Han har vid flertalet gånger spått jordens undergång i Harmagedon, men likt andra skrattretande tokstollar har han naturligtvis haft fel.
Dessa fyra vilsekomna och vidriga devoter är det bästa evangelikalismen har att komma med och påvisar hela bedrägeriet bakom religionen.

Under januari 2010 drabbades det fattiga Haiti av en förödande jordbävning som kostade tiotusentals människor livet. Den vidrige Pat Robertson var inte sen att kvasianalysera anledningen – det var ett straff för haitiernas pakt med djävulen. Robertson menar naturligtvis örikets fascination för voodoo.

Detta är en reviderad kommentar från augusti 2009.

Mer på Dagen:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=190072

Robertson spyr ut sin galla över döda haitier:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=199639

 

 

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Lysande skrivet och en utmärkt sammanfattning av det förljugna religiösa bigotteriet som frodas bland extrema högerkristna i hela västvärlden – och inte minst i USA. Den reaktionära bibelhögern KD i sverige ska inte beskyllas för att vara oskyldiga här precis. Om än i mindre skala. Det är dock en klen ursäkt.

Kommentar av Åke

Billy Franklin? Billy Graham?

Kommentar av Camilla Grepe

Bra att du finns Camilla! Naturligtvis ska det stå Billy Franklin Graham.
Tack för påpekan.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: