Religiovakt


Kommentar: Teologisk sandlåda om en människoskapad skröna

Det senaste teologiskt inspirerade bråket är ett – även inom religiös retorik – av det mest underhållande på mycket länge. En nederländsk ”expert” på Gamla testamentets löjeväckande ”sanningar” och dess stulna svammel har kommit fram till att ökenguden endast skapade människan. Resten tycks den nyckfulla gudomen – som mördar med en psykopats blodtörst genom hela bokens skrönor – ha fått på köpet. Visserligen fanns det liv på jorden men inget som passade en narcissistisk sadist – och så skapade guden människan till hans egna dysfunktionella avbild.

Den kristna tidningen Dagen har pratat med Allan Emrén – en ”expert” på bibelns förljugna skapelseberättelse ur ett kvantfysiskt perspektiv (ja, ni läste rätt). Naturligtvis håller inte kreationisten, anti-darwinisten och fundamentalisten Emrén med sin nederländska kombattant.

Med sedvanliga skygglappar hittar Allan Emrén märkliga invändningar till den nederländska ”expertens” lika märkliga fantasi. Att skapelseberättelsen inte har några vetenskapliga belägg överhuvudtaget – och gapas endast ut av religiösa fanatiker – tycks inte beröra någon av parterna. Dessutom nämner ingen av meningsmotståndarna att hela Gamla Testamentets skapelseberättelse innehåller absurda konstigheter (som att dag och natt skapades före solen) och rena kontradiktoriska påståenden. Emrén motsätter sig även att den nederländska ”experten” härleder den bibliska skapelseskrönan från tidigare fabler, vilket är rent korkat eller bara av tron förblindat. Flera av Gamla testamentets ovidkommande och banala amsagor finns i betydligt äldre kulturer än den judiska.

Konflikten började med att Ellen van Wolde – som den nederländska katolska teologen heter – analyserade skapelseberättelsen på hebreiska och fann att ordet ”bara” inte betyder ”att skapa” utan ”att separera”. Den fiktiva guden skulle alltså ha separerat himmel och jord i början, vilket gör honom mindre potent men fortfarande lika överdrivet övernaturlig.
Den infekterade debatten påminner kraftigt om den om Maria och hennes påstådda jungfruliga födelsekanal. Ordet ”alma” betyder ”ung mö” – och inte jungfru – enligt vissa och därmed försvinner hela den skrattretande och övernaturliga gudsbefruktningen från de hopkokta miraklernas lista.

Det finns – och har funnits – hundratals, om inte tusentals, amsagor om jordens och livets ursprung. Alla har det något gemensamt; de är alla människoskapade, alla är de fantasier och alla är de ovetenskapliga. Många av skrönorna är betydligt äldre än den judisk-kristna och en del har inspirerat densamma. För även religioner genomgår evolution och anpassning. Senast hände det på kyrkomötet.

 Dagen skriver om kivet:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=191141

Annonser

6 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Även om du inte tror på det så är det relativt väl bevisat att jorden har frambringat olika arter precis som det står i skapelseberättelsen:

”Gud sade: ”Jorden skall frambringa olika arter av levande varelser: boskap, kräldjur och vilda djur av olika arter. Och det blev så.”

Kommentar av Undrande

Relativt väl bevisat? Hur menar du då?
Det enda bevisen som finns är att livet har utvecklats från encelligt liv till de komplexa däggdjur som finns idag (allt liv för den delen). Detta är inget att diskutera och det råder total konsensus om detta.
Allt annat är fantasier, önsketänkande och självbedrägerier. Störst sannolikhet är att encelligt liv uppstod i vattnet – där rök lera och jordskapelsen för den påhittade guden, eller blodklump enligt den muslimska varianten¨. En – ganska svag – hypotes menar att liv kom till jorden via meteoriter och dylikt.

Kommentar av religiovakt

Du skulle kunna fråga en femåring i vilken ordning universum – jorden – människan blivit till och med största sannolikhet få ett korrekt svar.

Kommentar av Camilla Grepe

Alla barn ser igenom det ologiska i mytologin – tyvärr hjärntvättas ett fåtal av den psykiska misshandel som redan indoktrinerade föräldrar genomför.
Däremot saknar jag att den akademiska världen – den officiella – tiger när bluffmakare som Emrén får spy ut sin gallimatias. Senast utfallet han har gjort är att påstå att gudstro är sann vetenskap.

Kommentar av religiovakt

De akademiska teologerna sticker väl egentligen bara ut näsan i den offentliga debatten för att kritisera någon ateistisk opinionsbildare – och så gott som aldrig för att ”tillrättavisa” någon troende….

Kommentar av Janne Andersson

Janne!
Helt korrekt analys – teologerna håller tyvärr tyst allt för ofta. Det jag syftade på var dock icke-teologerna som kemister, fysiker, biologer och astronomer. Dessa yrkesgrupper är alltför passiva i debatten med religiösa fanatiker och det är lätt att hävda att det beror på någon typ av respekt för de illusoriska retorikerna.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: