Religiovakt


Kommentar: Den kristna eskatologin på frammarsch

De kristna fanatikerna vurmar för konceptet Israel. Eskatologiskt drivna församlingar försöker inte att dölja att svärmeriet har egoistiska skäl. När alla judar är samlade i det ”heliga” landet, så väntar den sista domen – Harmageddon. Allt annat tjat om solidaritet är egentligen nonsens, detta är skälet. Endast då kan fanatikerna få sin undergång och få en plats bredvid gud i den fiktiva himlen.
Först väntar uppryckningen för somliga kristna, en befängd idé som går ut på att ökenguden suger upp kristna i himlen. Idén låg i förtjänt ide till den amerikanske bluffmakaren Hal Lindsey släppte en bok om ämnet på 70-talet.
”Uppryckandet väntar alla kristna och alla andra ska lida”, säger en 17-årig tjej från England till BBC:s David Clews på en plats i Israel. Den indoktrinerade tonårstjejen ingår i en busslass med amerikanska och brittiska domedagsturister som besöker ”heliga” platser. Alla väntar de på jordens undergång. Kristna fanatiker slickar sig om läpparna inför tanken på alltings slut. Inte undra på att klartänkta amerikaner var livrädda inför scenariot att Sarah Palin hade haft tillgång till kärnvapenkoderna. En fanatiker som tror att den yttersta dagen kommer under hennes livstid, precis som alla hennes solipsistiska medkristna.

 De kristnas Israelengagemang har alltså dubiösa baktankar och handlar bara ytligt om broderskap med ”guds utvalda folk”.
”Palestinierna är guds fiender”, säger en amerikansk äldre kvinna som inte gjort annat än gråtit sedan hon landade i Israel. Hon fortsätter sin militaristiska retorik med att säga att gud kommer med svärdet, inte med fred. Hon tillhör – som de andra turisterna – de snabbast växande delarna inom kristendom, antingen någon av de evangelikala eller pentekostala församlingarna som också kan kallas fundamentalistiska eller karismatiska.
Förutom den eskatologiska villfarelsen delar de den förljugna lögnen om kreationism. Kvinnosynen, abortfrågorna och stamcellsforskning är andra ämnen som dessa farliga strömningar har likartade ståndpunkter på. Tonårstjejen babblar på sina väl intutade resonemang inför BBC-kamerorna:
– Alla föds onda, säger hon tveklöst och hänvisar till kristendomens självföraktande inbillning att alla människor föds syndare. Masochismen dryper om ökenreligionerna.

Harmageddonturistena besökte även en israelisk militärbas där de städade kasernen som ett ”tack” för att soldaterna skyddar en ”helig” öken. Ett besök vid Gennesarets sjö för ett snabbdop avrundades med ett besök vid den könsdelade Klagomuren, där religionens förgiftande av intellektet är tydligt.
Den kristna sionismen är väl utbredd i Sverige främst inom pingströrelsen och Livets Ord och alla gömmer de sig bakom skälet ”solidaritet med Israels folk” när sanningen är skrämmande. På lobbyplanet finns Nätverket kristdemokrater för Israel. I Sverige talas det inte öppet om Harmageddon som i den anglo-amerikanska världen – här smygs det i lönndom.
Tillsammans med islamister, messianska och ortodoxa judar är de kristna fundamentalisterna inom den eskatologiska rörelsen de största hindren för fred i mellanöstern. Deras illusioner och vanföreställningar främjar rasism, krig och intolerans.

Dödsdriften och vurmandet för jordens undergång – lugn alla pingstvänner och likasinnade. Jorden kommer att försvinna, dock av naturliga orsaker och lite senare – har även blivit mainstream i populärkulturen med framförallt filmerna Knowing och 2012 i spetsen. Dessa filmer tar Boken till hjälp – och fanatisk kristen eskatologi till försvar – som stöd för deras dubiösa tolkningar. De båda pekorala filmerna sätter sprätt på bibliska illusioner, citat och fantasier. I Nicholas Cage-filmen Knowing slickar sig religiösa fanatiker om läpparna till ständiga bibelhänvisningar. Jorden går under och två människobarn förs av apokalypsens fyra ryttare till en ny planet – ett nytt Eden – och springer hand-i-hand mot ett träd, endast jämförbart med Kunskapens träd. I 2012 är domedagspropagandan mer sofistikerad, men ändå tydlig. Trots mayakalenderns påverkan av filmtiteln finns den kristna värdegrunden väl gjuten i filmens fundament. Och endast fundamentalister dyrkar fundament.

SvD om 2012:
http://www.svd.se/kulturnoje/film/spektakular-undergang_3790505.svd

Bosättare mottsätter sig byggstopp på Västbanken:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=196990

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Såg Dagens.se fråga att ca 50% tror att katastrofen på Haiti är ett ”Tidens Tecken”, alltså att Harmagedon kommer och alla som inte tror kommer att förintas av Jesus.
http://www.dagen.se/dagen/fraga/?qid=2841&action=viewAnswer

Kommentar av bluefree

Hej Bluefree!

Jag noterade den ”undersökningen”. Det säger ganska mycket om Dagen-läsarna. Även många offer på Haiti tolkar de tragiska händelserna som början på undergången. Sveriges Radio rapporterade att olika kyrkor åker omkring med bilar utrustade med ljudsystem och sjunger lovsånger bland ruttnande lik och misär.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: