Religiovakt


Kommentar: Claphaminstitutets fundamentalism avslöjad

TILLÄGG: Se nedanstående länk från ABC News angående den evangelikala missionen i Afrika. MYCKET STÖTANDE

Den kristna kyrkan växer i ett globalt omfång på ett aldrig skådat sätt. Det hävdar Claphamnsistitutets Tuve Skånberg och Carl-Erik Sahlberg. Claphaminstitutet är en tankesmedja bildat av evangelikaner, baptister och pingstvänner eller kort och gott – fundamentalister. I debattartikeln påvisas att det är den karismatiska kristendomen som attraherar nyfrälsta.

Skånberg, känd för sin kreationism och sina motioner om hädelse, och Sahlberg, missionär, vill ha en totalkristen fundamentalistisk stat, detta gör de varken en hemlighet av eller hymlar med. Genom att illustrera kristendomsutövningen i Sverige med jämförelsen att ett sekulärt land motsvarar att ligga i gärdsgårdsserien i fotboll så postuleras drömmen om ett okunskapens land.
Hederlig vetenskap, pluralism och sekularism tillhör den låga divisionen.
Fundamentalism, okunskap och gudsfruktan är i den högsta serien.

Några siffror om Sveriges religiositet avhandlas med att jämföra sociala relationer till invandrare med drogmissbruk och existensiell ”tomhet” – antagligen ateism.
En snusberoende ateistisk kurd är tydligen hin håle själv för bigotterna.
Att SD lockar värdekonservativa kristna väljare är inget mysterium.

Och deras illaluktande skryt är komna ur dubiösa och stötande fakta. Expansionen sker i de fattigaste av jordens hörn. Där kristna ”hjälparbetare” förvägrar svältande människor rätten till hjälp utan att påtvinga amsagor, där kristna organisationer vägrar att dela ut kondomer till en hiv-utsatt befolkning uppbackade av katolska kyrkans eviga lögner. Detta är ett missionens otyg, men också ett missionens seger över de fattiga, de utsatta, de hjälplösa, de desperata, de svaga och de utan val.
Kristendomens frammarsch i Afrika, Asien och Latinamerika är också framgångarna för det beräknande, det lismande, det härskande och det manipulativa.
De outbildade och värnlösa möts av överdådig karismatisk mission som utstrålar styrka men är egentligen strålningen från en extremt otålig religion som föraktar homosexualitet, vetenskap, kvinnors rättigheter, sanning och sekulär etik. Ofriheten och ignoransen tar syre från frihet och kunskap.
Och detta skryter Claphaminstitutets fellows med. Utan att blinka.

Kristendomens härskarapparatur har tidigare missionerat i den – idag – fattiga världen. I Sydamerika mördades, slaktades, indianer med tydliga referenser om synd, blasfemi, Jesus och alla hans bödlar. Slavhandeln backades upp med missionärer och bibliska citat om att en gudagiven slav var en självklarhet. Jesus hade inga problem med slavar – inte ett ord yttrar Nasarén om Gamla testamentets sadism och rasism över icke-människor och kvinnor – så varför ska den klerikala pöbeln göra det?
Västvärldens imperialism, kolonialism, rasism och förtryck är till största del kristendomens. Övergreppen i den gamla världen refererar debattförfattarna med ”kristnandet” och ”när det svarta Afrika i så stor omfattning tar emot det kristna evangeliet under 1900-talet ” beskriver det missionerande och militaristiska förtrycket i Afrika. Hela artikeln genomsyras av revisionism, uselhet och förakt – fundamentalism.

Dagens debattsida:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=205651

Claphaminstituitet:
http://claphaminstitutet.se/2010/03/09/kyrkan-vaxer/

Kristianstadsbladets publicering:
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100309/TYCKTTANKT/703099975/1028/ASIKTER/&/Kristen-frammarsch

Tidigare kommentar om Claphaminstitutet:
https://religiovakt.wordpress.com/2009/08/20/kommentar-fundamentalistisk-abortpolitik/

Se resultatet av den evangelika missionen i Afrika från ABC Nightline VARNING: Mycket stötande:
http://www.youtube.com/watch?v=XIXiNX71coc

Annonser

8 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jesus har segrat och kommer göra det igen och igen. Förhoppningsvis också i era liv. Att bli besegrad av honom är det bästa som kan hända en människa, tro mig. När han segrar ger han liv istället för att ta liv, vad än kyrkan har på sitt samvete. F ö tycker jag att ni väl kunde göra något för de hemlösa i Stockholm själva istället för att måla upp era hotbilder av Sahlberg. Det är inte trovärdigt av er precis, på frukten känner man trädet! Vad ni än kallar honom har han i handling visat att han är värd förtroende!

Kommentar av Gunvor Vennberg

Gunvor!

Det finns otaliga mängder av sekulära frivillig- och hjälporganisationer.

Angående din illustrativa och bristfällande analys av Sahlberg – så är det upp till dig.

Frid!

Kommentar av religiovakt

Jag tycker den som har den här bloggen behöver gräva lite djupare istället för att bara köpa den värdsbild han blivit given av humanisterna.

Kommentar av David T

David!
Förbundet Humanisterna har inte gett mig några som helst kunskaper i religionsvetenskap eller teologi.
I detta fall avslöjar Claphaminstitutets fellows deras agenda tydligt i debatttexten.
Dessutom är många av de 70-tal som stiftade institutet välkända fundamentalister och deras ställningstagande grundar sig på en teologi som föraktar homosexualitet, olika former av sex, kvinnans rättighet över hennes kropp, stamcellsforskning, vetenskap och pluralism. Detta räcker för en rationell människa.
Men en djupare teologisk analys som ser på skuldfrågor, blasfemiska spörsmål, lidandet, väckelse, helgelse, den kristna sionismen, soteriologin, eskatologin, bön, helande, dopet, andar och tungomål understryker bara extremismen i Claphaminstitutets evangelikala korstågsfantasier.

Kommentar av religiovakt

”Jesus har segrat och kommer göra det igen och igen.”

Nota bene! Varken Gunvor Vennberg eller Claphaminstitutet har monopol på Jesus, även om de tycks tro det.

Kommentar av Gregorius Rex

Alla religioner som kidnappar ordet sanning bör mötas med extra tvivel. Förr hade nästa alla kommunistiska stater order ”demokrati” i det officiella landsnamnet.
Lika stort är det felsteget.

Kommentar av religiovakt

Den religionskritik som utövas på den här bloggen, borde religionen utöva mot sig själv.

Kommentar av Gregorius Rex

G.R!
Tack för de orden. Det betyder mycket när de kommer från dig.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: