Religiovakt


Kommentar: Den nya svenska kristendomen. En framtidsvision.

Svenska kyrkan tycks vilja bli ett nytt samfund, som likt Jehovas vittnen, grundar sin teologi på Jesus död, men som finnar andra lösningar. Ligger månne en Nordlig kristendom i görningen?

När Calvin och Luther bröt med katolicismen, så blev det radikala förändringar i teologin.
När Svenska kyrkan bryter med Luther och evangelikalismen uppstår den ultraliberala kristsvecismen.
Treenigheten byts ut till att bara tro. Det finns ingen som har rätt, ingen som har fel – bara tron på någon typ av gudom finns. Humanism och sekularism blir fienden, men för kyrkan på en acceptabel nivå – inte på djupt allvar. Det går bra att ljuga om humanismen i böcker, att utmåla de sekulära med ”guilt-by-association” och sedan vara tyst. Andra religioner är bara små missförstånd, några som tappat vägledningen lite. Eller har rätt. Muslimer är bara kristna från andra länder. Jesus dog för dessa människor också och kommer att rädda dem. Men vem vet.
Kvinnopräster och homosexualitet är en självklarhet i den nya ultraliberala kristsvecismen. Att bli ovän med de evangelikala och pentekostala krafterna är tråkigt, men nödvändigt för den nya kyrkans evolution. Till och med den – med globala mått – liberala angelikanska kyrkan buar åt neoteologin. Bibelns nya (senaste) testamente lyfts fram – om det inte är känsliga frågor som att Nasarén införde hotet om ett helvete. Lika bra att bara predika om Jesus, oftast, märkliga kärleksbudskap som var masochistisk. Luthers antisemitism glömmer den nya kyrkan, den är ändå inte eskatologisk driven och tror inte att judarna måste samlas i det heliga landet innan jorden går under.
Det gamla testamentet stryks helt i den kristsvecistiska teologin. Den guden vill väl ingen prata om? Den guden som mördar, skövlar med avundsjuka, psykopati och hot. Som grundar rasism och tillåter slavhandel, kvinnomisshandel, kannibalism och djurmisshandel. Vem vill tro på något sådan fruktansvärt? Idén om himmelriket ska modifieras lite, så att alla kan komma in i den, utan att vara Jesusvänner eller ens bli räddade av honom. En ultraliberal liberalteologi som enbart pratar om analogier och om att allt är rätt och att ingenting är fel.

Konkordieboken är ju inte så vikig för Svenska kyrkan, så den kan försvinna helt i den nya grådaskiga teologin. Den nya kyrkan ska vara neutral. Inget medlemskap i Kyrkornas världsråd eller det Lutherska världsförbundet, inget samröre med Sveriges kristna råd. Där finns ju medlemmar och samfund som tror att Bibeln är sann. Och som är homofobiska, kreationister, abortmotståndare, stamcellsmotståndare, IVF-motståndare och annat som den nya inriktningen är rädda för.

Svenska kyrkan har formats av upplysningen och är till stor del så lik den humanistiska människosynen att det är svårt att skilja ideologierna åt – såvida det inte var tron på det odefinierbara gudomliga.
Kanske var biskopen och kvinnoprästen Eva Brunnes tal i Storkyrkan, starten på det nya samfundet? Brunne blir kristsvecismens Luther. Spekulativt kan det varit sista gången hon nämnde Paulus i en predikan. Han var ju trotsallt en kvinnohatare, antisemit och en föraktare av det intellektuella. Paulus – mannen som hade en tagg i hjärtat, ditsatt av Satan.
Det är inte kul i det nya samfundet. Någon kan bli arg.
Denna gång blev det Sverigedemokraterna som vill ha gammal traditionell kristendom.

Brunnes tal:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=228992

SD vill ha lite mer konservativ kristendom:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=228921

Tråkigt att SD blir arga, säger Brunne.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/biskop-eva-brunne-alltid-trakigt-nar-manniskor-lamnar-kyrkan_5454041.svd


3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Att Paulus var antesemit är fel, han var för det första själv israelit, se brevet till romarna kapitel 9 i början. Kvinnohatare? Knappast, han skriver på ett ställe tacksamt om kvinnor som hjälpt honom. Kvinnor fick inte vara lärare, men de fick profetera och göra annat i församlingen. ”Här är inte jude eller grek, man eller kvinna, alla är vi ett i Kristus” skriver han.
För övrigt är alla lika mycket värda, men en del är mer lika mycket värda och SD är mindre lika mycket värda.
BH

Kommentar av Bertil Hoffman

Bertil,

Paulus – masochisten från Tarsos – säger ”Jag gläds åt svagheten, förolämpningar, svårigheter, förföljelse och nöd när det är för Kristi skull! Ty när jag är svag, då är jag stark”. En hysteriker som sade att Satan ”satt en tagg i köttet” i honom. Vidare var han självhatande och led av sexuell impotens. Han hyllade det auktoritära, prisade underkastelse, passivitet, att vara den mäktiges slav och lydnad. Mannen från Tarsos påvisade ett hat mot kvinnor, mot frihet och mot intellektet.
Denne skallige, lilla, magre och håriga man hade inte godkänt andra religioner – och gjorde det inte heller.
Hela Paulus liv är som ett stycke om neuroser i vilken psykoanalytisk bok som helst.

Hela Konstantins fascistoida och kristna stat byggde på Paulus idéer. Paulus var en patetisk och sorglig man, en svuren beundrare av det auktoritära och en antiintellektuell bigott.

Läs Alain Decaux (2003) en katolsk historiker som skriver om Paulus. Varför inte börja med filosofen Michel Onfrays Handbok för ateister (2005), som noggrant – och med gedigen källhänvisning – beskriver Paulus absurda liv. Hannah Arendts The origins of Totalitarianism (1951) är naturligtvis en klassiker.

SD skryter om sin kristna värdegrund, precis som det än mer rasistiska ND som har katoliker, sedevakantister, i partitoppen. En undersökning på Dagen gav SD ett ohyggligt stort stöd – bra mer än i riksvalet. Rasism och kristendom passar förnämligt ihop.

Kommentar av religiovakt

Bertil,

Sen får jag väl ödmjukt påpeka att Paulus var turk (född i Tarsos, Kilikien). Hans föräldrar var judar – israeler. Israeliterna har inte synts till på nästan 2 800 år.

Kommentar av religiovakt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: