Religiovakt


Kommentar: Den abrahamska kvinnosynen

Religionernas människoskapande hand är uppenbara. Gudar är ett mänskligt skapat gissel. Eller rättare sagt; ett maskulint kontrollgrepp. Att Ulf Ekman inte vill ha kvinnliga föreståndare är naturligt och teologiskt korrekt om man tolkar Boken och dess hopplöst förlegade myter.
I de monoteistiska påhitten är kvinnan fresterskan, synderskan och det svaga könet som ska falla under patriarkatet. Den uppfunna guden kallas Herre och hans första x-kromosoma varelse skapades av ett revben från en man – hennes diktator. Mannen ska leda och undervisa.

Adam kommer före Eva och Adam namnger henne likt ett barn som fått en hundvalp. Koranen nämner inte – passande nog – inte ens kvinnans namn. Endast mannen är värd att nämna.
Kvinnosynen inom de tre ökenreligionerna är lika förlegad som beklämmande. Paulus – som hatade kvinnor, men älskade underkastelsen för auktoriteten – spred föraktet vidare. Könssynen inom de abrahamska ideologierna är byggda på den starkes rätt – ren fascism.
Bibeln beskriver explicit religionernas kvinnovärde när männen kan sälja sina döttrar som sexslavar – bara slav för den delen – eller slå ihjäl dem om de inte är oskulder (och då undrar en frisk människa, hur någon kan ta reda på detta?). I det teologiska paradiset Iran stenas otrogna kvinnor genom att de grävs ner till halsen. En man grävs ner till midjan. Den som kan ta sig loss innan den eviga döden inträffar blir förklarad som oskyldig. Bara den ojämna sadismen på nergrävandet avslöjar allt.

Eva ville åt kunskapens frukt, men straffades för sin strävan till sanning. Så fungerade männens retorik i ett kargt ökenlandskap under brons- och järnåldern. Så fungerar männens idealgud. I dagens USA vill de evangelikala männen ha sina fruar hemma med barnen medan mannen utövar ekonomisk makt och ger mat på bordet. I Afghanistan får en kvinna inte förvägra mannen sex. Detta är teologisk dravel när den är som mest avslöjande. Samtidigt ska kvinnan döljas bakom tyger runt hela den muslimska världen för att inte släppa synderskan och fresterskan fri. I många kristna sekter hålls kvinnan instängd i långa klänningar som är sekelgamla. Polygami förekommer både hos mormoner och muslimer, där kvinnan bara är en en avelskossa.

En kvinna har bara två roller i den kristdemokratiska världen; antingen som maka eller som moder. Har inte kvinnan något av dessa epitet är hon ”Evas dotter”, alltså synderskan, hon utan testiklar.
Att ämbetsfrågan är stor för de indoktrinerade fåren är självklart eftersom de håller Paulus kristofascistiska störning som lag – det som rabblades i Första Korinthierbrevet och var underbyggt på att Nasarén bara valde manliga lärjungar. Än idag vägrar det patriarkala Vatikanen att prästviga kvinnor som vill dela illusionen, precis som den ortodoxa avarten. Nu saknas bara evangelikalismen som en stöttepelare i det abrahamska förtrycket mot medmänniskor.

Ekman kan sin ”sanning”:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=189830

 


2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Ja, vad går att tillägga?
Lysande analys som jag önskar att fundamentalisterna läste och tog intryck av samtidigt som jag vet att det är en omöjlig tanke.
De är 100 % övertygade om sina sanningar och ser nykter analys och ifrågasättande som demoniskt ondskefull!

MS

Kommentar av Mikael
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: